Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Plafonarea prețului la gazele naturale: mărul discordiei în UE

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 13.12.2022
Abonare
Discuții aprinse în interiorul UE unde se încearcă ajungerea la un acord privind plafonarea prețului la gazele naturale pentru întregul bloc comunitar.
CHIȘINĂU, 13 dec – Sputnik. Miniștrii europeni ai Energiei se reunesc la Bruxelles pentru a discuta, negocia și, eventual, a aproba, plafonarea prețului la gazele naturale, propusă luna trecută de către Comisia Europeană.
Statele UE sunt divizate de în ceea ce privește chestiunea plafonării prețului la gazele naturale la nivel comunitar. Comisia a propus plafonarea, pentru un an, a prețurilor la gaze TTF atunci când prețul ar crește de nivelul 275 euro/Megawatt oră, timp de două săptămâni consecutiv, dar și atunci când prețurile TTF vor dfepăși timp de 10 zile, cu minimum 58 de euro, prețul mediu mondial la gazele naturale lichefiate.
"Probabil niciunul dintre statele membre nu este încântat de propunerea pe care o discutăm", a declarat pentru Reuters un diplomat UE, care a descris plafonarea preţului gazelor naturale ca "unul dintre cele mai complicate şi dificile dosare".
Belgia, Polonia şi Italia susţin că o plafonare este necesară pentru ca economiile să nu fie afectate masiv de preţul ridicat al energiei. De cealaltă parte a mesei se află un grup mic de state membre UE, care include Germania, Ţările de Jos şi Austria, care susţin că un plafon de preţ i-ar face pe furnizori să îşi vândă în altă parte gazele şi de asemenea ar elimina stimulentele pentru reducerea consumului de gaze.
Orice acord trebuie să specifice detaliile tehnice, inclusiv cât de ridicată este limita de preţ, la care contracte de gaze de va aplica, şi posibilitatea ca UE să suspende imediat plafonul dacă apar consecinţe neprevăzute.
De asemenea, conform datelor Reuters, câteva state membre UE, inclusiv România, Belgia, Italia, Polonia şi Slovenia, fac presiuni pentru o plafonare "semnificativ" mai scăzută a preţului gazelor naturale la nivelul UE, decât cea propusă de către Comisia Europeană.
"Textul nu a ajuns suficient de departe spre ceea ce am putea considera un compromis satisfăcător", se arată în documentul susţinut de România, Belgia, Italia, Polonia, Slovenia, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Letonia, Lituania şi Slovacia.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 13.12.2022
Economie
Veste bună pentru șoferi! Prețurile la carburanți continuă să scadă
Fluxul de știri
0