Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Olanda: Prețurile la alimente continuă să crească pe măsură ce economia slăbește

© Sputnik / Mihai CarausSupermarket
Supermarket - Sputnik Moldova, 1920, 11.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Economiștii olandezi nu se mai așteaptă la o „recuperare impresionantă” și dau vina pe inflația ridicată pentru performanța slabă.
CHIȘINĂU, 11 dec – Sputnik, Doina Crainic. Prețurile la alimente în Olanda au crescut cu 15,7% în noiembrie față de anul trecut, arată datele publicate joi de Statistics Netherlands (CBS).
Indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut cu 9,9% în noiembrie față de aceeași lună a anului trecut. Experții au subliniat că pâinea, cerealele, carnea și produsele lactate în special au fost alimentele cu cele mai mari creşteri de preţuri.
Potrivit indicelui european armonizat al prețurilor de consum IAPC, serviciile și bunurile de consum din țară au fost cu 11,3% mai scumpe în noiembrie decât în aceeași perioadă a anului 2021.
În cel mai recent raport trimestrial publicat luni, compania olandeză de servicii financiare Rabobank și-a scăzut estimările despre o „recuperare impresionantă” în urma pandemiei de Covid, după ce creșterea a stagnat în al treilea trimestru, și a precizat că economia țării „abia” va crește în următorii ani.
Economistul Rabobank Nic Vrieselaar a comentat că economia olandeză și-a atins limitele în acest an și s-a referit la „lipsuri de personal și echipamente peste tot”. De asemenea, capacitatea de producție este afectată de majorarea prețurilor la energie, ceea ce nu lasă loc de creștere, potrivit raportului.
„Inflația ridicată și ratele crescute pun presiuni asupra cheltuielilor consumatorilor și companiilor”, a adăugat Vrieselaar, potrivit RT.
După creșterea preconizată de 4,2% din acest an, analiștii prevăd o performanță slabă pentru economia olandeză, cu un avans de doar 0,6% anul viitor și o creștere a PIB-ului cu 1% în 2024.
Infrastructură energetică care leagă Rusia și China - Sputnik Moldova, 1920, 07.12.2022
Internațional
Tranzacţiile comerciale între Rusia şi China au atins un nivel record - date vamale
Fluxul de știri
0