Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Fost vicecancelar austriac: Sancțiunile împotriva Rusiei au efect de bumerang

© Sputnik / Rodion ProcaRafturi goale într-un supermarket
Rafturi goale într-un supermarket - Sputnik Moldova, 1920, 11.12.2022
Abonare
Europenii suportă greul crizei, în timp ce economia Moscovei merge bine, a spus un fost vicecancelar austriac.
CHIȘINĂU, 11 dec – Sputnik. Sancțiunile occidentale impuse Moscovei nu au reușit să afecteze economia Rusiei și, în cele din urmă, i-au afectat doar pe europeni, a declarat sâmbătă fostul vicecancelar austriac, Heinz-Christian Strache.
De asemenea, el a acuzat factorii de decizie europeni că ignoră conflictul sângeros din Donbas, despre care a spus că de mulți ani a fost ca un preludiu al conflictului actual.
Vorbind la un miting pro-neutralitate la Viena, la care s-a protestat şi faţă de sancțiunile împotriva Rusiei, Strache a susținut că decizia Austriei de a se alătura restricțiilor s-a dovedit a fi o măsură care i-a dăunat. „Austria a arătat Europei cum sancțiunile îi afectează [pe cei care le-au impus]”, a spus el, adăugând că măsurile au cauzat creșterea prețurilor la electricitate și gaze, din ce în ce mai mulți oameni simtind impactul acestora.
„Dacă se va continua așa, anul viitor, în martie și aprilie, ne vom confrunta cu insolvențe în masă și cu falimente”, a avertizat Strache, descriind situaţia ca fiind „extrem de periculoasă”, potrivit RT.
Dacă această criză se va agrava și mai mulți oameni vor deveni disperați, „acest lucru va duce la o dezvoltare periculoasă, sub forma unor tensiuni sociale pe care nimeni nu le doreşte”, a adăugat fostul vicecancelar.
În același timp, a adăugat Strache, sancţiunile nu au reușit să submineze economia rusească. Potrivit lui, „în acest an, rușii și-au dublat afacerile”, încasând 220 de miliarde de dolari în venituri.
Strache a mai declarat că Europa s-a trezit în situația actuală pentru că mulți ani a ignorat ostilitățile din Donbas, care au început în 2014, după ce revoltele violente de la Kiev l-au răsturnat pe președintele ales democratic, Viktor Ianukovici.
După ce Rusia a lansat operațiunea sa militară în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, ţările occidentale au impus noi sancțiuni dure împotriva Moscovei, înghețând jumătate din rezervele sale de aur și valută și restricţionând exporturile de energie.
Totuși, restricțiile au determinat creșterea prețurilor la energie și a costurilor de viaţă, ceea ce a dus la numeroase mitinguri de protest în toată Europa.
La începutul acestei luni, sute de protestatari italieni s-au adunat în centrul oraşului Milano pentru a protesta faţă de trimiterea de arme în Ucraina și extinderea sancțiunilor.
La sfârșitul lunii noiembrie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a subliniat că factorii de decizie din UE sunt de vină pentru criza energetică.
Victor Ponta - Sputnik Moldova, 1920, 11.12.2022
Politică
Victor Ponta a declarat că Maia Sandu nu ar fi dorit gazoductul Iași-Ungheni
Fluxul de știri
0