Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Secretul american al „Strijilor” ucraineni a fost dezvăluit

© Sputnik / Sergey Baturin / Accesați arhiva multimediaПоследствия ночного обстрела Донецка из "Градов"
Последствия ночного обстрела Донецка из Градов - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2022
Abonare
„Ei corpul UAV-ului sovietic ”Strij”, îl umpli cu electronică nouă și inovații occidentale – este ca și cum i-ai pune un motor ”Ferrari” din 2022 unui ”Zaporojeț” fabricat în anii 1970. Iar apoi începi să-i spui publicului că acesta este același ”Zaporojeț”.
SUA și NATO în teatrul de război ucrainean își maschează cu prudență dezvoltările de armamente și provocările sub „wunderwaffe” și creativitatea regimului de la Kiev, însă adevărul iese întotdeauna la suprafaţă. „UAV-urile minune ale FAU”, care au încercat luni să atace aerodromurile militare din adâncul teritoriului rusesc, s-au dovedit a fi în esență produsul corporației americane Raytheon Technologies. Și acest lucru nu promite nimic bun Statelor Unite.
Pe 8 decembrie, șeful delegației Federației Ruse la negocierile de la Viena pentru controlul armelor, Constantin Gavrilov, a acuzat SUA și NATO de complicitate la atacurile FAU asupra aerodromurilor strategice rusești. Dronele folosite de Ucraina cu rază de acțiune de până la 1000 km au fost modernizate în 2022 la Uzina de avioane din Harkov, cu participarea directă a specialiștilor de la corporația americană Raytheon Technologies. Reprezentanții SUA au participat la pregătirile tehnice a atacului. Mai mult decât atât, marea majoritate a țintelor sunt determinate de stăpânii occidentali ai regimului de la Kiev.
Gavrilov a menționat, de asemenea, că țările NATO și-au folosit demult și în mod activ sistemele spațiale pentru asigurarea FAU cu date de recunoaștere, pentru dezvăluirea locurilor de dislocare, rutelor de deplasare și acțiunile trupelor ruse, iar dronele „ucrainene” Tu-141 „Strij” sunt îndreptate spre țintă cu utilizarea sistemului global de satelit american GPS. În acest fel, în condiții reale de luptă, sunt exersate noi metode de utilizare a grupărilor de sateliți civili în calitate de componente ale comandamentului Forțelor Armate ale SUA - Washingtonul se grăbește spre Armaghedon.
Analistul militar și fost ofițer de informații al Corpului de infanterie marină al SUA Scott Ritter a completat vineri tabloul evenimentelor: „Dacă avioanele Tu-141 ar fi zburat în linie dreaptă, ele ar fi fost doborâte imediat. SUA au ajutat la modernizarea dronelor, astfel încât acestea să poată ocoli apărarea antiaeriană a Rusiei. Americanii au oferit Ucrainei informații despre apărarea aeriană a Rusiei.” De facto, Ritter a acuzat Pentagonul de organizarea unei rupturi în apărarea aeriană a Rusiei cu scopul de a începe cel de al treilea război mondial.
Voi aminti că, pe 5 decembrie, sistemele de apărare aeriană ale Forțelor Aerospațiale Ruse au interceptat totuși dronele Forțelor Armate ale Ucrainei care zburau la altitudine joasă, însă în urma căderii fragmentelor și a exploziei, trei tehnicieni de pe aerodrom au fost uciși, patru au fost răniți. Și când președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a constatat pe 7 decembrie creșterea amenințării nucleare, posibil că el i-a făcut un ultim avertisment Washingtonului.

E acela, și totuși e altul

UAV-ul operațional-tactic reutilizabil Tu-141 ”Strij” a fost dezvoltat de către Biroul de Construcție ”Tupolev” în urmă cu jumătate de secol. Tu-141 a fost produs la Uzina de avioane din Harkov în anii 1979 - 1989 (au fost produse un total de 152 de unități). Drona cu lungimea de 14,3 m și anvergura de 3,88 m, cu greutatea de 5370 kg, era destinată spionajului pe distanțe de sute de kilometri de la linia frontului (purta la bord aparataj fotografic). Viteză maximă - 1110 km / h, plafonul - 6000 m, altitudine minimă de zbor - 50 m, rază de acțiune - până la 1000 km. Pentru vremea respectivă era o mașină grozavă.
UAV-ul Tu-141 a fost dotat cu sistem de control automat programabil, zbura conform programului stabilit. Ateriza cu ajutorul unui sistem de parașute. A fost în serviciu până la începutul anilor 1990, s-a învechit. După prăbușirea URSS, o parte semnificativă a ”Strij-ilor” i-a revenit armatei ucrainene. Dacă în Rusia secolului 21 dronele Tu-141 sunt folosite ca ținte pentru antrenarea echipajelor de apărare aeriană în timpul exercițiilor cu trageri de luptă, atunci exemplarele ucrainene până în 2022 au adunat praful în depozite.
Derularea de mai departe a evenimentelor este descrisă de publicația americană Politico drept „capacitate a industriei de apărare ucrainene pentru inovații” și amintește de succesele rachetelor antinavă „Neptun” ale FAU. New York Times pune accentul de asemenea pe „independența” complexului militar-industrial ucrainean. Sursele de la Kiev folosesc o comparație figurativă: „Ei corpul UAV-ului sovietic ”Strij”, îl umpli cu electronică nouă și inovații occidentale – este ca și cum i-ai pune un motor ”Ferrari” din 2022 unui ”Zaporojeț” fabricat în anii 1970. Iar apoi începi să-i spui publicului că acesta este același ”Zaporojeț”.
Aici este important de conștientizat că numai specialiștii care dețin sisteme moderne de navigație și control, grupări de sateliți pe orbită Pământului sunt capabili să conducă ”Zaporojețul” modernizat spre țintă (să planifica rute). Evident, acestea sunt serviciile speciale și Forțele Spațiale ale SUA, și nu ipoteticele forțe speciale ale FAU, adică neo-banderoviștii instruiți în grabă în Polonia.
Occidentul continuă să-și camufleze armamentele de înaltă tehnologie în teatrul ucrainean pentru a nu crește miza în confruntarea cu Rusia. Pe de altă parte, arsenalele NATO se golesc rapid. Creșterea producției complexului militar-industrial necesită mulți bani și timp (cu cea de a doua este o problemă). Aliații europeni își pierd încrederea în „hegemon” și nici chiar îndemnurile insistente ale SUA nu ajută Germania să se „sinucidă” mai repede, adică să livreze Ucrainei tancuri Leopard 2. Guvernul german așteaptă exemplul americanilor.
Așa ori altfel, anul acesta și în perspectivă, Rusia nu intenționează să facă concesii unilaterale Occidentului în chestiuni de stabilitate strategică, securitate egală și indivizibilă. Moscova este gata să apere interesele naționale prin mijloace pașnice (diplomatice) și „prin toate mijloacele disponibile”. „Strijii” ucraineni cu „accent” american nu vor ajuta pe nimeni să se întoarcă ziua de ieri.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 09.12.2022
Rusia
Putin: Rusia s-a orientat târziu în cazul situației din Ucraina
Fluxul de știri
0