Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

O țără membră a UE spune că nu mai poate accepta refugiații ucraineni

© AP Photo / Andreea AlexandruRefugiați din Ucraina
Refugiați din Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 08.12.2022
Abonare
Estonia nu va putea gestiona un posibil nou flux de refugiați din Ucraina și se așteaptă ca alte ţări ale UE, cum este Finlanda, să îi găzduiască, a declarat premierul Kaja Kallas.
CHIȘINĂU, 8 dec – Sputnik. Tallinn are deja un acord provizoriu cu Helsinki cu privire la această chestiune, a declarat marți premierul Kaja Kallas, într-un interviu la radio.
Kallas a spus că este mândră de generozitatea arătată de ţara sa față de ucraineni de la începutul conflictului cu Rusia, dar a adăugat: „Totul are o limită și, din moment ce nu mai suntem capabili să acceptăm oamenii, deoarece am rămas fără locuințe și fără locuri de muncă, atunci alții vor face mai mult.”
„Am vorbit cu Finlanda despre faptul că nu mai suntem capabili să ajutăm refugiații din Ucraina, iar finlandezii au spus că pot găzdui mai multe persoane”, a adăugat Kallas, citată de RT . În consecință, oficialii estonieni le vor spune ucraineilor care sosesc că ar trebui să meargă în alte ţări, inclusiv în Finlanda.
Estonia nu a asistat până acum la o creștere a numărului de noi sosiri, în ciuda situației agravate din Ucraina, a informat premierul. Guvernul oferă ajutor Kievului „pentru a crea condiții de viață acolo, astfel încât oamenii să nu plece”, a mai spus ea.
Unii oficiali estonieni și-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la posibilitatea unui nou val de refugiați ucraineni. Ministrul de Externe, Urmas Reinsalu, a cerut stabilirea unor controale la frontieră în zona Schengen, astfel încât guvernul să poată înțelege mai bine cât de mulți ucraineni stau în Estonia, decât să meargă spre alte ţări.
„Peste 100.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în Ucraina și trebuie să știm exact unde sunt acei oameni și să verificăm sosirile și plecările”, a spus Reinsalu în octombrie.
Potrivit ministrului, aproximativ 20.000 de ucraineni, care și-au declarat intenția de a rămâne în Estonia, nu au primit niciodată un statut de refugiat, „și nu știm dacă acei 50.000 de oameni sau mai mulți ... sunt aici sau au plecat.”
Ministrul de Interne, Lauri Laanemets, a criticat propunerea lui Reinsalu, referindu-se la costurile și forța de muncă necesare pentru implementarea unui astfel de plan.
Birou - Sputnik Moldova, 1920, 04.09.2022
Aproape 800 de refugiați ucraineni au fost angajați oficial în Moldova: iată în ce funcții
Fluxul de știri
0