Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

China anunță schimbări majore privind restricțiile anti-covid

© AP Photo / Ng Han GuanUn bărbat stă în rând la un punct de testare COVID în China
Un bărbat stă în rând la un punct de testare COVID în China - Sputnik Moldova, 1920, 07.12.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul Chinei a dezvăluit noi politici anti-Covid și a relaxat unele dintre restricțiile cele mai controversate, care au stârnit proteste ample.
CHIȘINĂU, 7 dec – Sputnik, Doina Crainic. Decizia a venit la scurt timp după o serie de proteste în masă în toată țara săptămâna trecută, unde manifestanții au cerut să se pună capăt blocajelor și carantinelor draconice.
Miercuri, Comisia Națională de Sănătate din China a emis noi reguli, conform cărora „persoanele infectate asimptomatice și cazurile ușoare” se vor izola de acum acasă timp de o săptămână, şi nu în centrele speciale de carantină. În plus, autoritățile s-au angajat să reducă frecvența testării.
„Vom proteja în cea mai mare [măsură] siguranța și sănătatea oamenilor și vom menține la minimum impactul asupra dezvoltării sociale și economice”, se arată în declarația emisă de Mecanismul de prevenire și control al Consiliului de Stat, potrivit RT.
În plus, noua abordare solicită oficialilor din domeniul sănătății să desemneze zone cu risc ridicat la nivel de clădiri, faţă de practica anterioară de închidere a unor zone întregi rezidențiale, uneori pentru săptămâni întregi.
De asemenea, a fost anulată cerința unui rezultat negativ la testul PCR pentru a intra în mijloacele de transport public sau a accesa locurile publice, cu excepția celor care doresc să viziteze spitale, școli și case de îngrijire medicală.
Școlile fără cazuri Covid-19 vor putea relua cursurile normal şi se aşteaptă deschiderea supermarketurilor, cafenelor, sălilor de sport și bibliotecilor.
Potrivit South China Morning Post, autoritățile dintr-o serie de orașe importante, precum Beijing și Guangzhou, au implementat deja la nivel local unele dintre noile măsuri, înainte de anunțul de miercuri.
Măsura vine în urma protestelor în masă împotriva restricțiilor anti-Covid-19, care au izbucnit iniţial în regiunea Xinjiang de Vest la sfârșitul lunii noiembrie. Localnicii au ieșit pe străzile din Urumqi după ce zece persoane au fost ucise într-un incendiu la un bloc de apartamente. Manifestanții au spus că blocarea, inclusiv blocajele rutiere în apropierea clădirilor rezidențiale au împiedicat serios activitatea pompierilor.
Demonstrațiile s-au răspândit curând în alte orașe, oamenii cerând încetarea politicilor „zero covid”. Au avut loc confruntări între protestatari şi poliție în Guangzhou și Shanghai și au fost făcute mai multe arestări – situaţie nemaivăzută în China continentală în ultimul deceniu.
Vaccinul VAk-Kovid-Vak - Sputnik Moldova, 1920, 03.12.2022
Societate
90% din populația lumii este deja imună la SARS-CoV-2
Fluxul de știri
0