Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Fost premier: Băncile moldovenești înregistrează profit pe seama statului

© Sputnik / Yana Zaharovabani, imagine simbol
bani, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2022
Abonare
Ex-premierul Ion Chicu atenționează opinia publică asupra unui fenomen strigător la cer care se întâmplă în Moldova pe timp de criză economică, energetică.
CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Statul este „clientul de aur” al băncilor comerciale, care în doar 9 luni ale acestui an instituțiile bancare a însumat 1,2 miliarde lei. Despre aceasta a scris fostul premier, Ion Chicu, pe canalul său de telegram.
Anterior, Banca Națională a Moldovei a publicat date privind situația financiară din sectorul bancar pentru perioada ianuarie-septembrie curent. Potrivit acestor informații, la 30 septembrie, profitul sistemului bancar se ridica la 2,8 miliarde lei, în creștere cu 71,6% (1,2 miliarde lei) față de aceeași perioadă a anului trecut.
„Și asta pe fonul: recesiunii economice și degradării aproape la toate sectoarele; diminuării soldului creditelor acordate pentru procurarea/construcția imobilului în trimestrul 3 al anului 2022 cu 100 mln.lei. Pentru comparație, în trimestrul 3 al anului 2021 soldul acestor credite a crescut cu 1,1 miliarde de lei; descreșterii valorii absolute a creditelor acordate industriei productive – cu 208 mln.lei; dar și aînrăutățirii situației debitorilor – creditele neperformante au crescut cu 13,1%, iar cele expirate – cu 16,9%”, notează fostul premier.
Politicianul s-a întrebat pe seama cui băncile comerciale înregistrează asemenea profituri record, cine-i „clientul de aur”.
„Desigur - statul condus de niște analfabeți corupți din gruparea PAS. Care împrumută de la bănci miliarde la dobânzi de 22% anual”, a menționat Chicu.
Potrivit datelor Băncii Naționale, la 30 septembrie curent, în Republica Moldova funcționau 11 bănci licențiate de BNM.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 05.12.2022
Societate
Care este datoria companiei Moldovagaz față de Gazprom pentru luna noiembrie și decembrie
Fluxul de știri
0