Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De astăzi, Moldova cumpăra jumătate din necesarul de energie electrică din România

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Accesați arhiva multimediacurent electric
curent electric - Sputnik Moldova, 1920, 01.12.2022
Abonare
Energocom a semnat cu cinci companii din România contracte de furnizare de energie electrice.
CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. De pe 1 decembrie, Republica Moldova va cumpăra jumătate din necesarul de energie electrică din România, cu 90 de euro megawatul oră. Asta după ce compania Energocom a semnat contracte cu cinci companii energetice din România, anunță directorul Energocom, Victor Bînzari.
„Începând cu 1 decembrie avem un contract cu Hidroelectrica de 10 MW/h şi avem majorarea capacităţii livrate de OMV Petrom de la 50 la 80, adică 30 MW în plus. Ceea ce ar acoperi practic 50 % din consumul necesar zilnic în RM. Suplimentar avem semnate contracte cu Complexul Energetic Oltenia 20 MW/h, Nuclearelectrica care ne oferă 30 MW bandă în weekend, iar în zilele de lucru avem 35MW şi Complexul Energetic Craiova care ne oferă 5 MW bandă, restul cumpărăm de pe bursă. Următoarea ţară în care încercăm să avem o filială deschisă sau o sucursală este Bulgaria. Pentru că noi diversificăm sursele nu doar de energie dar şi de aprovizionare cu gaze naturale”, a spus Bînzari.
Totodată, directorul Energocom a menționat că încearcă să deschidă și o sucursală sau o reprezentanță în Bulgaria pentru a diversifica sursele de aprovizionare cu energie electrică.
Bînzari a mai spus că olumul gazelor naturale depozitate în România şi Ucraina a depăşit 200 de milioane de metri cubi, cantitate suficientă pentru două luni de iarnă. Cea mai mare parte se află în Ucraina. Energocom caută şi unor noi platforme pentru achiziţia gazelor naturale.
Factura - Sputnik Moldova, 1920, 01.12.2022
Societate
Iată cum vor fi acordate compensațiile pentru lumină în perioada rece a anului
Fluxul de știri
0