Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Un nou flashmob în Capitală: PAS ne condamnă la foame, frig și întuneric

© Sputnik / Rodion ProcaProtest
Protest - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2022
Abonare
Partidul Șor a organizat astăzi un nou flashmob în Capitală. Aceștia au protestat împotriva scumpirii energiei electrice.
CHIȘINĂU, 30 nov - Sputnik. Un flashmob cu genericul „Tarifele lor ne electrocutează” a fost organizat astăzi la sediul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Acțiunea s-a desfășurat în contextul ședinței acestei structuri, care a aprobat tarife mai mari cu mai mult de un leu pentru energia electrică, mai exact, până la cinci lei și 91 de bani pentru un kilowatt-oră.
Manifestanții au scandat „Jos PAS!” și „Demisia!”.
Oamenii au purtat pancarte cu pe care scria „PAS ne condamnă la foame, frig și întuneric”, „PAS ne condamnă la foame, frig și întuneric” și „PAS și ANRE majorează tarifele”.
Unul dintre participanții la acțiunea de protest, consilierul fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR”, Iurie Cuznețov, a declarat că scumpirile din țara noastră se produc din cauza guvernanților incompetenți.
„Autoritățile nu fac nimic pentru a face viața oamenilor mai frumoasă. Ele sunt obligate să ne asigure o viață mai bună, dar nu întreprind nimic. Cei care au astăzi puterea de decizie nici nu cunosc în ce condiții trăiește poporul. În fiecare zi, avem incertitudine privind asigurarea cu electricitate. În astfel de condiții nu se mai poate de trăit. Noi trebuie să schimbăm guvernarea, ca să alegem oameni competenți, care să știe ce trebuie de făcut”, a spus Iurie Cuznețov.
Deputatul comunist Diana Caraman a calificat majorările de tarife drept genocid social.
„Ceea ce fac astăzi reprezentanții ANRE nu este altceva decât genocid împotriva poporului. Depinde de noi, cât le vom permite să-și bată joc de noi. Noi putem schimba totul. Fără PAS, vom avea tarife mai mici, fără PAS, vom avea prețuri mai mici, fără PAS vom avea mai multe drepturi, fără PAS vom avea o viață mai bună”, a menționat Diana Caraman.
Viceprimarul raionului Orhei, Cristina Cojocari, a menționat că, în ultimele două luni, tariful pentru energia electrică s-a majorat de trei ori.
„În 12 octombrie, a fost majorat de la 2,64 lei kWt/h, până la 3,15 lei, iar în 4 noiembrie – de la 3,15 până la 4,77 lei. Astăzi, tariful crește din nou și nu mai știm dacă e ultima scumpire din an. Așadar, în doar două luni avem trei scumpiri de electricitate, cu o creștere a tarifului de aproape două ori!”, a subliniat Cristina Cojocari.
Consilierul din partea Partidului „ȘOR” în Consiliul municipal Chișinău, Serghei Burgudji, a cerut demisia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.
„Noi știm de ce plătim atât de mult pentru electricitate. De aceea că cineva are în conturi 43 de milioane de euro. Asta în timp ce oamenii nu au de pâine, de lapte. Oamenii primesc facturi pe care nu le pot plăti. Au muncit o viață, iar la bătrânețe nu-și pot permite să plătească întreținerea. Dacă vom scăpa de această instituție, vom economisi zeci de milioane de lei și le vom oferi drept compensații. Jos ANRE!”, a subliniat Serghei Burgudji.
 линий электропередачи - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2022
Societate
Energia electrică se scumpește de la 1 decembrie
Fluxul de știri
0