Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deciziile luate de CSE cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică

lumină - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Gospodăriilor casnice pentru care costul energiei în perioada rece a anului este estimat la peste 10 mii lei pe lună li se va atribui cel mult categoria de vulnerabilitate energetică medie.
CHIȘINĂU, 30 nov - Sputnik. Unele prevederi ale Regulamentului de atribuire a categoriilor de vulnerabilitate energetică vor fi completate. Regulile actualizate se regăsesc în Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale, care s-a reunit astăzi într-o ședință prezidată de prim-ministrul Natalia Gavrilița.
Potrivit Dispoziției CSE, în cazul consumatorilor care au declarat venituri de cel puțin trei ori mai mari decât veniturile cunoscute în sistemele și resursele informaționale de stat, pentru calculul vulnerabilității energetice se va utiliza venitul cunoscut în resursele de stat.
În cazul gospodăriilor casnice, pentru care consumul de gaze dintr-o anumită lună este mai mic sau egal cu 2 m3, pentru calculul vulnerabilității energetice se va utiliza valoarea echivalentă cu jumătate din plafonul eligibil pentru calculul cheltuielilor gospodăriei casnice în luna respectivă.
Pentru consumatorii care au indicat drept sursă principală de încălzire energia electrică, dar care nu au indicat utilizarea gazelor naturale și a energiei termice, în calculul costului energiei în perioada rece a anului va fi inclus și costul estimat al combustibililor solizi, conform prevederilor punctului 29 din Regulament.
Totodată, familiilor pentru care costul energiei în perioada rece a anului se estimează la peste 10 mii lei pe lună, li se va atribui cel mult categoria de vulnerabilitate energetică medie.
Pentru consumul de energie electrică al întovărășirilor pomicole, furnizorii de energie vor aplica prețul stabilit pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată, în limita unui volum total lunar per întovărășire pomicolă echivalent cu 75 kWh.
De asemenea, a fost ajustat orarul deconectării iluminatului stradal pe timp de zi. Astfel, felinarele vor fi oprite între orele 08:00 - 16:00.
 линий электропередачи - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2022
Societate
Energia electrică se scumpește de la 1 decembrie
Fluxul de știri
0