Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia cere stabilirea unei „zone sigure” în jurul centralei nucleare Zaporojie

© Sputnik / Konstantin Mihalchevskiyimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2022
Abonare
Moscova dorește stabilirea unui mecanism internațional de monitorizare în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa.
CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Rusia desfăşoară discuții cu Agenția Internațională de Energie Atomică (IAEA) pentru înființarea unei zone sigure în jurul centralei nucleare Zaporojie, a dezvăluit un înalt diplomat. Moscova a acuzat forțele Kievului că a bombardat constant zona din jurul centralei și a avertizat cu privire la un potențial dezastru.
„În ceea ce privește înființarea unei zone de securitate fizică și nucleară în jurul uzinei, trebuie să existe o monitorizare internațională a acordurilor”, a declarat vineri Mihail Ulianov, trimisul Rusiei la organizația internațională de la Viena.
„Trebuie să fie eficient, altminteri, [Acordul] este doar o foaie de hârtie goală. Aceasta este problema pe care o discutăm cu secretariatul IAEA”, a declarat acesta, potrivit RT.
AIEA a raportat joi că puterea externă a fost restabilită la uzină, după ce instalația a trebuit să treacă din nou pe generatoarele de urgență diesel în ziua precedentă. Deși agenţia de monitorizare nu a dat vina pe nimeni pentru atacuri, Ulianov a afirmat joi că experții IAEA care lucrează la fața locului sunt „foarte conștienți de unde vine focul”.
Renat Karchaa, consilier la operatorul nuclear de stat din Rusia, Rosenergoatom, a declarat anterior că un depozit de deșeuri radioactive și sistemul de răcire al unuia dintre reactoare au fost lovite în weekend în ceea ce a descris a fi o intensificare a atacurilor. Ucraina a negat anterior ţintirea instalației nucleare.
Uzina Zaporojie a fost confiscată de trupele ruse la scurt timp după ce Moscova a lansat operațiunea sa militară în statul vecin, la sfârșitul lunii februarie. Regiunea eponimă, împreună cu alte trei foste teritorii ucrainene, s-au alăturat ulterior Rusiei, după ce au fost organizate referendumuri în septembrie.
Operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina, militari ruși - Sputnik Moldova, 1920, 25.11.2022
Editoriale
Operațiunea specială: Ce semnifică eliberarea Artiomovskului și Marinkăi
Fluxul de știri
0