Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ministrul Bogdan Aurescu despre susținerea Republicii Moldova

© AP Photo / Olivier MatthysBogdan Aurescu
Bogdan Aurescu - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
România susține Republica Moldova sau susține regimul Maiei Sandu? Aceasta este întrebarea care rămâne nepusă de fiecare dată când se discută despre ajutorul trimis de București Chișinăului.
BUCUREȘTI, 26 nov -Sputnik, Bogdan Duca. Răspunsul este însă sesizabil din declarațiile oficiale românești dar și ale mass-mediei mainstream din România, care atunci când discută despre Republica Moldova, preferă să adopte un discurs mai degrabă elogios la adresa autorităților din administrația Sandu și să treacă sub tăcere, sau să minimizeze prin metoda ”rușii sunt de vină”, erorile și abuzurile acestui regim.
Într-un interviu acordat pentru Agerpres, ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu a analizat situația din Republica Moldova.
În opinia sa criza prin care trece țara vecină este de fapt o conspirație, având scopul ” de a deraia cursul reformelor şi al integrării europene asumat ferm de preşedintele Republicii Moldova şi de Guvern şi susţinut clar de majoritatea parlamentară.”
Ministrul, păstrând tăcerea cu privire la mitingurile marathon împotriva regimului Sandu, vorbește despre ”remarcabila vigoare” și ”detertminarea” cu care cetățenii Republicii Moldova ar face față, privind spre orizontul euro-atlantic.
"Pachetul de asistenţă decis la Summitul NATO de la Madrid oferă sprijinul aliat pentru planurile Republicii Moldova pe termen lung pentru dezvoltarea şi modernizarea sectorului de securitate şi apărare. De asemenea, unele dintre obiectivele importante ale sprijinului NATO pentru Republica Moldova sunt întărirea capacităţilor logistice, de instruire şi management al resurselor umane", a mai spus Bogdan Aurescu.
”Amintesc aici de alocările recente oferite de România la fondurile voluntare NATO cu 1.300.000 dolari dedicate întăririi rezilienţei şi capacităţii de apărare pentru Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi Iordania. Din acest cuantum pe care România îl redirecţionează pentru sprijinul partenerilor, Republica Moldova beneficiază de suma cea mai consistentă, 600.000 de dolari. Toate aceste contribuţii reprezintă o reflectare practică a importanţei speciale acordate de România, în mod constant, politicii NATO de parteneriate, ţara noastră fiind pe deplin angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin", a susţinut ministrul de Externe.
Şeful diplomaţiei române a subliniat că România va continua să fie "un contribuitor responsabil şi activ la promovarea securităţii şi stabilităţii euroatlantice, inclusiv în ceea ce priveşte Republica Moldova, stat în care creşterile fără precedent ale preţurilor pentru gazele naturale şi energia electrică, inflaţia galopantă care a atins deja nivelul de 34,6% în octombrie 2022, pierderea accesului la pieţe tradiţionale spre care se îndreptau exporturile de produse agricole, embargoul impus de Rusia la 15 august la importul de produse vegetale pun o presiune extraordinară asupra cetăţenilor şi a resurselor bugetare gestionate de Guvernul de la Chişinău".
Ministrul belarus de Externe, Vladimir Makei. - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2022
Internațional
Ministrul belarus de Externe, Vladimir Makei, a murit
Fluxul de știri
0