Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

În UE se scumpește gazul odată cu răcirea vremii

© Pixabay / EtadlyCalorifer
Calorifer - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2022
Abonare
Statele membre se bazează pe rezervele de energie pe măsură ce cererea pentru încălzire crește, relatează Bloomberg vineri.
CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Prețurile la gazele naturale în Europa au crescut în timpul săptămânii în contextul cererii puternice de căldură din cauza vremii reci, indicele de referință futures crescând cu 8%, a relatat Bloomberg vineri.
Deși prețurile au scăzut faţă de vârfurile din vară datorită livrărilor abundente de GNL, care au ajutat Europa să-și refacă stocul, este posibil să înceapă să urce din nou.
Indicele olandez TTF privind gazele naturale pentru luna viitoare a crescut cu 1%, până la 125 de euro pe megawatt-oră, iar contractele olandeze pentru ianuarie au crescut la 128,30 euro, au arătat datele Refinitiv Eikon.
Cererea pentru încălzire, stimulată de temperaturile de iarnă, continuă să ducă la mărirea prețurilor și a determinat țările din UE să înceapă să pompeze gaz din depozitele lor. Rezervele din Italia au scăzut deja la 93,5% de la 95,4%, deoarece țara s-a confruntat cu o cerere mai mare în noiembrie, arată sursa citată.
Joi, Comisia Europeană a menţionat limitele pentru utilizarea gazelor în această iarnă, spunând că instalațiile de depozitare din UE ar trebui să fie pline la cel puțin 45% până la 1 februarie.
Cu toate acestea, experții avertizează că situația rămâne una dificilă, deoarece o creștere rapidă ar putea epuiza stocurile și ar putea crea perturbări pe piaţă.
Incertitudinea cu privire la livrările rusești prin Ucraina este un alt factor care se așteaptă să contribuie la mărirea prețurilor. Marți, Gazprom a avertizat că poate reduce aprovizionarea către Moldova prin intermediul rețelei de conducte din Ucraina, începând cu 28 noiembrie, după ce a acuzat Kievul că sifonează gazul destinat țării din estul Europei.
Fluxul de știri
0