Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Bulgaria se pregătește de un alt rând de alegeri anticipate

© AP Photo / Valentina PetrovaBulgaria
Bulgaria - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2022
Abonare
Bulgaria se pregătește din nou de alegeri anticipate. Negocierile politice pentru a forma un guvern au rămas în impas, iar al treilea mandat exploratoriu pentru formarea unei coaliții va fi acordat de președintele Bulgariei după Anul Nou, eșecul său este deja previzibil
CHIȘINĂU, 22 nov – Sputnik. Președintele Rumen Radev a declarat că amână pentru după Anul Nou acordarea celui de-al treilea mandat exploratoriu pentru formarea unui guvern, însă atmosfera tensionată dar și faptul că ultimele alegeri au fost departe de a oferi un câștigător cert, fac puțin probabilă ajungerea la un consens.
Până acum, cea mai discutată dată pentru noi alegeri anticipate este 12 martie, iar dacă s-ar întâmpla un astfel de scenariu, Parlamentul de la Sofia ar trebui dizolvat cel târziu la data de 13 ianuarie. Președintele Radev s-a și pronunțat deja în ceea ce privește anticipatele.
„După alegeri, eu mă voi ghida după două obiective principale – să se facă tot posibilul pentru a avea un guvern, să se dea timp pentru dialog și partidele să se îndepărteze de retorica electorală agresivă și să adopte legi importante. Sper că acest lucru va ajuta și se va gândi rațional. Al doilea obiectiv important este reprogramarea consultărilor și înmânarea mandatelor în așa fel încât dacă avem un eșec și nu se formează un guvern, alegerile anticipate să nu fie în cea mai grea perioadă – lunile ianuarie și februarie. Eu mi-am asumat această responsabilitate, o duc, nu voi programa alegeri pentru ianuarie și februarie, există riscul unei prezențe și mai mici la vot în această situație”, a spus el la finalul întâlnirii sale cu reprezentanții formațiunii Bulgaria Democrată.
Bulgaria Democratică a solicitat președintelui Radev ca țara să trimită ajutor militar Ucrainei, dar președintele, fost militar, a fost categoric împotriva dezamării țării sale fie și prin trimiterea de ajutoare militare regimului de la Kiev.
Un alt factor evident este capitalul de simpatie de care se bucură Federația Rusă, aliat tradițional și istoric al Bulgariei, raportat la încrederea în Occident. O destul de previzibilă amânare a aderării Bulgariei la Schengen va impacta grav sentimentele pro-occidentale ale bulgarilor.
De asemenea, situația Bulgariei este serios afectată de criza economică, țara cea mai săracă din UE confruntându-se cu o inflație agravată de politicile monetare ale Sofiei, ce a încercat să forțeze tranziția spre euro.
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 22.11.2022
Societate
Din decembrie, livrările de gaze naturale de la Gazprom către Moldova vor fi reduse
Fluxul de știri
0