Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Un nou protest antiguvernamental organizat de Partidul Șor în Chișinău

© Sputnik / Rodion Procaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2022
Abonare
Membrii și simpatizanții Partidului Politic „Șor” s-au adunat vineri, 18 noiembrie, la un nou protest în centrul Capitalei.
CHIȘINĂU, 18 nov – Sputnik. Peste 50 de mii de oameni au participat astăzi la un nou protest în masă, organizat de Partidul „ȘOR” împotriva guvernării Maiei Sandu. Acțiunea s-a desfășurat în fața Procuraturii Generale, considerată de organizatorii protestului o instituție capturată de regim.
Protestul a început la ora 13:00, dar cu deplasarea în marș spre eveniment din trei locații:
️De la Complexul Memorial ,,Eternitate” pe strada Pan Halipa, strada Ismail, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt;
️De la Academia de Științe pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt;
️De pe strada Vasile Alecsandri de la strada Alexandru cel Bun până la Procuratura Generală.
Oamenii prezenți la protest au cerut demisia procurorului general interimar, Ion Munteanu. Protestatarii au adus cu ei o figură în mărimea naturală a lui Ion Munteanu, pe care scrie: „În PAS spre pușcărie”, sugerând astfel că acesta va trebui să răspundă pentru fărădelegile pe care le comite la indicația guvernării și a Maiei Sandu.
Totodată, participanții la protest au ținut în mâini pancarte pe care scrie „Fiți cu poporul, nu cu dictatorul”, „Cerem alegeri anticipate”. etc
De asemenea, oamenii au adus macheta unui cangur, cu fața Maiei Sandu, din marsupiul căruia se vede capul lui Ion Munteanu, procurorul de buzunar al președintelui.
Președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a explicat că mitingul s-a desfășurat în fața Procuraturii Generale, pentru că instituția este folosită de guvernare drept bâtă politică împotriva opoziției.
„Am venit pentru a protesta pașnic și a ne exercita dreptul la libera exprimare. Mii de oameni nu au putut să ajungă la protest, din cauza impedimentelor create de poliție. Scopul nostru este de a scoate Procuratura Generală din captivitate, Curtea Constituțională și Ministerul de Interne. Sunt instituții strategice, pe care guvernarea le folosește în nume propriu. Vrem ca angajații acestor structuri să slujească poporul, nu demnitarii, vrem să-i determinăm să prindă la curaj și să nu mai execute ordinele ilegale ale regimului”, a explicat Dinu Țurcanu.
Nici în cadrul acestui protest nu a lipsit cu declarații președintele Partidului Șor, Ilan Șor. Politicianul, ca de obicei, a vorbit printr-o videoconferință și a declarat că guvernarea nu mai are dreptul legal și moral de a rămâne la conducerea țării.
„Totul se scumpește și viața devine mai grea în fiecare zi. Vedem, din discuțiile lor de pe Telegram, că sunt niște uzurpatori și corupți. Singura lor valoare este să slujească în genunchi Occidentul și să vândă țara. Noi nu le vom permite asta!”, a menționat Ilan Șor.
Șor a explicat de ce protestul de astăzi a avut loc la Procuratura Generală.
„Suntem obligați să obținem ca procurorul general să fie ales de popor. Acum, el comite ilegalități și abuzuri. Acest sorosist slujește altor interese, nu intereselor Republicii Moldova. De ce nu l-a arestat pe Spînu, pentru majorarea tarifelor? De ce nu a intentat dosar penal pe numele Nataliei Gavrilița, care nu face nimic pentru a proteja poporul? De ce nu intentează dosar penal împotriva Maiei Sandu, pentru trădare de patrie și uzurparea puterii în stat? Așa-zisul procuror general și adjuncții lui trebuie să știe că vor sta în pușcărie pentru ilegalități și vor suferi așa cum suferă astăzi poporul. Vă dau cuvântul că nu mă voi opri, până când voi duce până la capăt lupta noastră”, a mai spus Ilan Șor.
La finalul evenimentului a fost intonat imnul de stat al Republicii Moldova.
Fluxul de știri
0