Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rezoluția AIEA privind Centrala nucleară Zaporojie este irealizabilă – Slițki

© Sputnik / Kirill Braga / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Sluțki i-a amintit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică că acum centrala nucleară Zaporojie se află pe teritoriul Rusiei.
CHIȘINĂU, 18 nov – Sputnik. Șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale, Leonid Sluțki, a calificat rezoluția adoptată în ajun de Consiliul Guvernatorilor AIEA drept irealizabilă, deoarece centrala nucleară Zaporojie este situată pe teritoriul Federației Ruse și a devenit deja parte a sistemului său energetic.
„Dacă AIEA contează că, la o chemare amenințătoare, militarii ruși vor părăsi cu supunere CNE Zaporojie - se înșeală amarnic. Rezoluția este irealizabilă. Centrala nucleară Zaporojie se află acum pe teritoriul Rusiei și a devenit parte a sistemului energetic al țării noastre. Și nu este nimic de discutat aici", a scris el pe canalul Telegram.
Anterior a fost făcută publică informația că Consiliul Guvernatorilor AIEA a adoptat joi o rezoluție cu privire la securitatea nucleară în Ucraina. În textul acesteia este menționat între altele că, în cadrul inspecției, „în trei locuri din Ucraina”, nu au fost depistate ”niciun fel de semne de activitate nucleară nedeclarată sau materiale legate de dezvoltarea dispozitivelor de dispersie radiologică („bombe murdare”)”.
S-a afirmat că „prin aceasta a fost demonstrată netemeinicia” declarațiilor Federației Ruse la această temă. Anterior, reprezentantul permanent al Federației Ruse pe lângă organizațiile internaționale de la Viena, Mihail Ulianov, a precizat că doi inspectori ai Agenției au vizitat trei obiective, inclusiv de comandă, iar verificările au durat doar câteva ore.
Într-un mod ironic, el și-a exprimat speranța că „nimeni nu se aștepta ca „bomba murdară” să-i aștepte pe inspectori în piața centrală a uzinei de procesare”.
Ежегодная пресс-конференция президента России Владимира Путина - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2022
Rusia
Peskov a comentat apelul AIEA ca Rusia să părăsească CNE Zaporojie
Fluxul de știri
0