Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Încotro se îndreaptă Moldova: Ce cred oamenii despre situația din țară - sondaj

© Sputnik / Osmatescooameni pe străzi
oameni pe străzi - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2022
Abonare
un nou studiu sociologic a apărut în Republica Moldova. Potrivit datelor, mai mult de o treime dintre cei chestionați au spus că viața lor s-a înrăutățit semnificativ în acest an.
CHIȘINĂU, 18 nov – Sputnik. Majoritatea cetățenilor din Republica Moldova consideră că lucrurile în țara noastră merg într-o direcție greșită. Cel puțin asta arată ultimul sondat publicat de iData.
Potrivit sondajului, această opinie a fost împărtășită de 55,6 la sută dintre respondenții chestionați. Alte 8,8% nu știu sau nu au vrut să răspundă. Însă, dintre cei care consideră că țara merge într-o direcție corectă sunt 35,6 la sută.

Cum s-a schimbat calitatea vieții în ultimul an?

Potrivit studiului, 34,4% dintre respondenți au declarat că în ultimul an calitatea vieții lor s-a înrăutățit considerabil, alții 29 la sută au zis că s-a înrăutățit nesemnificativ, iar 25,6 nu s-a schimbat. Doar 10,6 la sută din oamenii care au participat la sondaj au declarat că viața lor s-a schimbat spre bine.
CSE - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2022
Politică
Comisia pentru Situații Excepționale, în ședință: Ultimele decizii luate în Moldova

Așteptări: cum va fi 2023?

Potrivit sondajului, opiniile oamenilor despre cum se va schimba viața lor în 2023 sunt împărțite. Deci, 27,3% dintre respondenți au spus că vor trăi mai rău decât în ​​2022, iar 26,3% speră că viața va deveni mai bună, iar 24,8% cred că nimic nu se va schimba. Alți 13,2 la sută dintre cei chestionați au spus că intenționează să părăsească țara. În același timp, 8,3% au spus că le-a fost greu să răspundă la această întrebare.

Au fost luate suficiente măsuri pentru a atenua criza din sectorul energetic și creșterea prețurilor?

O treime dintre participanții la sondajul sociologic sunt convinși că autoritățile moldovenești nu au făcut nimic pentru a atenua criza din sectorul energetic și oprirea creșterilor prețurile. Potrivit sondajului, 40,7% dintre respondenți consideră că măsurile luate de conducerea țării în acest sens nu sunt suficiente, iar 17% sunt siguri că au făcut tot ce era necesar. Alți 5,9% nu știu sau nu au putut răspunde la întrebare.
Întrebați dacă sunt pregătiți pentru sezonul de încălzire, 23% dintre respondenți au răspuns că nu sunt deloc pregătiți pentru acesta, iar 22,2% au spus că s-au aprovizionat cu suficiente lemne de foc, cărbune și alte surse de încălzire. Alți 19,4% dintre respondenți au declarat că vor încerca să reducă consumul, 23,2% și-au subliniat intenția de a renunța la alte cheltuieli pentru a putea plăti facturile. Și 3,6% dintre cetățeni au spus că vor lua împrumuturi pentru a plăti chitanțele. Doar 8,1% dintre respondenți au declarat că nu ar avea probleme în actualul sezon de încălzire. Și 0,5% nu au putut răspunde la întrebare.

Proteste în Moldova

De nouă săptămâni consecutiv, în Republica Moldova au loc proteste antiguvernamentale. Oamenii sunt nemulțumiți de creșterea prețurilor și a tarifelor și solicită, de asemenea, alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate.
Potrivit datelor sondajului, 43,2% dintre respondenți au spus că protestele care au loc în fiecare duminică sunt justificate, în timp ce 23,9% nu sunt justificate. Alți 28,2 la sută dintre cei chestionați consideră că protestele sunt organizate de forțe străine. Alte opinii au fost exprimate de 4,6% dintre respondenți, iar 0,1% nu au putut răspunde la această întrebare.
Întrebați cum cred se vor încheia protestele din centrul Capitalei, 34,9% dintre respondenți au răspuns „demisia actualului guvern și alegerile anticipate”, alți 19,6 la sută dintre cei chestionați consideră protestele antiguvernamentale vor fi înăbușite, iar 16,8% cred că Partidul Șor va fi scos în afara legii, în timp ce alți 17,1 la sută nu știu sau nu au putut răspunde la această întrebare.
Datele aceluiași studiu au mai arătat că 53,8% dintre respondenți ar susține organizarea de alegeri parlamentare anticipate în țară, în timp ce 41,4% dintre respondenți s-au pronunțat împotriva organizării lor. 4,9% nu au răspuns la întrebare.
Sondajul a fost realizat în perioada 5-15 noiembrie 2022. În cadrul sondajului au participat 1060 de persoane. Eroarea maximă este de +/-2,9%.
Aragaz - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2022
Economie
Ce compensații oferă guvernul la consumul de gaze naturale
Fluxul de știri
0