Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Cine îngroapă relațiile România-China?

© AP Photo / Vadim GhirdaDrapelele Chinei și României
Drapelele Chinei și României - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Diplomație a la roumaine. Ambasadorul României la Beijing își ceartă diplomații care merg duminica la biserică, pentru că biserica ortodoxă din capitala Chinei ține de Patriarhia Moscovei. Nu de alta, dar românii nu mai sunt cu Biserica ci cu...NATO.
BUCUREȘTI, 17 nov -Sputnik. Jurnalistul român Dan Tomozei, scrie un lung articol dedicat ambasadorului Vasilică Constantinescu, titularul poziției de ambasador al României la Beijing, căruia Ministerul Afacerilor Externe i-a prelungit mandatul diplomatic.
Acest ambasador și-a suprapus mandatul pe o perioadă de rapid declin al relațiilor dintre România și China, altădată considerate ca fiind printre cele mai bune din istoria diplomației românești. Iar ambasadorul s-a făcut remarcat printr-un accident rutier, cu distrugere de bunuri, fugă de la locul accidentului și repararea în secret (în cadrul ambasadei) a mașinii diplomatice, în luna mai a anului 2020.
Atunci, bine protejat de superiorii săi din MAE, Vasilică Constantinescu a scăpat ”basma curată”, deși presa se sesizase și comentase copios infracțiunea comisă de înaltul diplomat român.
Însă nu doar accidentul l-ar putea face celebru pe domnul ambasador, atrage atenția Dan Tomozei. Acesta vorbește de sfidări diplomatice evidente făcute de ambasada României, la adresa Chinei.
”Cât mai continuăm cu interdicția impusă reprezentanților diplomatici, consulari și economici de a participa la evenimentele cu caracter național sau internațional organizate în China, interdicție aplicată abuziv de Vasilică Constantinescu? Cum își pot îndeplini misiunea trimișii României în China dacă sunt consemnați în birouri și obligați să suporte permanente și interminabile solicitări și atitudini fără legătură cu misiunea pentru care au fost trimiși la post?”, comentează Tomozei.
Tot acesta relatează despre cum diplomaților români le-a fost interzis de către ambasador și să mai meargă la biserica ortodoxă din Beijing pentru că este rusească și, nu e așa?, românii sunt cu Ucraina și americanii.
De asemenea, gardul ambasadei României la Beijing a fost folosit pentru a promova interesele Ucrainei, iar în anul 2019, ambasadorul României nu a ratat oportunitatea de a organiza la Beijing o recepție dedicată....căderii comunismului, la care au fost, desigur, invitați și diplomați chinezi.
Dar nu vreun patriotism anticomunist l-ar mâna în luptă pe ambasadorul român. Acesta nu are grijă de buna reprezentare a României și nici de calitatea vieții diplomaților români aflați în misiune la Beijing. Aceștia trăiesc în condiții tot mai proaste la ambasadă.
Desigur, de aceste condiții nu se bucură și ambasadorul, care a solicitat o reședință separată, pentru care România plătește lunar modesta sumă de 12 mii de dolari.
Ultima găselniță a ambasadorului? Ziua națională a României va fi serbată la Beijing pe....15 decembrie.
Fluxul de știri
0