Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova menţionează condițiile pentru extinderea acordului privind cerealele

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Accesați arhiva multimediaMinistrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov
Ministrul rus al Finanțelor, Anton Siluanov - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2022
Abonare
Rusia susţine extinderea acordului privind transportul de cereale, convenit cu Ucraina, dar numai cu respectarea strictă a acordului sprijinit de ONU.
BUCUREŞTI, 18 nov – Sputnik.Rusia susţine extinderea acordului privind transportul de cereale, convenit cu Ucraina, dar numai cu respectarea strictă a acordului sprijinit de ONU, a declarat miercuri pentru RT ministrul rus al Finanțelor Anton Siluanov, la summitul G20.
Ministrul a explicat că Rusia va fi de acord cu o reînnoire a acordului, din 19 noiembrie, cu condiția să fie garantată livrarea culturilor către cele mai sărace țări, așa cum se prevede în textul inițial.
„Noi suntem în favoarea extinderii acordului privind [transportul de] cereale, dar insistăm ca cerealele furnizate în baza acordului legat de Marea Neagră să ajungă exact în țările care au cea mai mare nevoie de ele, nu în țările occidentale și nu în Europa, așa cum se întâmplă acum”, a spus Siluanov.
Marți, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia a continuat transporturile de cereale către țările africane și asiatice, în ciuda obstacolelor occidentale care au încălcat acordul privind cerealele. El a adăugat că au fost furnizate un total de 10,5 milioane de tone de cereale, în principal grâu, din care 60% a mers în Asia și aproximativ 40% în Africa.
Președintele rus Vladimir Putin a subliniat în septembrie că majoritatea cerealelor ucrainene destinate ţărilor sărace sunt exportate în Occident, și nu în țările africane.
Acordul privind cerealele, intermediat de ONU și Turcia, a fost semnat în iulie. Acesta a avut scopul de a determina deblocarea exporturilor agricole prin Marea Neagră din Rusia și Ucraina, principalii exportatori de cereale din lume, dar a ajuns într-un impas din cauza conflictului militar dintre cele două state.
Moscova a spus că a respectat toate condițiile pentru ca navele care transportă cereale ucrainene să poată pleca din porturile din Marea Neagră, dar avertizează de luni de zile că nu a fost îndeplinită promisiunea ONU de a elimina obstacolele care blochează exporturile de alimente și îngrășăminte din Rusia, obstacole create de sancțiunile occidentale.
Credite FMI și economia moldovenească - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2022
Editoriale
FMI emite o prognoză sumbră pentru economia globală
Fluxul de știri
0