Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Pe surse – Acordul cu privire la cereale va fi prelungit cu 120 de zile

© Sputnik / Вячеслав БобковPortul Odesa
Portul Odesa - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2022
Abonare
Participanții la acordul cu privire la alimente au decis să-l prelungească cu încă 120 de zile.
CHIȘINĂU, 17 nov – Sputnik. Participanții la acordul cu privire la alimente au convenit să-l prelungească cu 120 de zile, a declarat pentru RIA Novosti o sursă din Istanbul, care este parte la negocieri.
„Da, am fost de acord”, a răspuns interlocutorul agenției RIA Novosti la întrebarea dacă a fost luată o decizie finală.
Acordul a expirat pe 19 noiembrie.
Consimțământul dat de participanții la acord a fost salutat de secretarul general al ONU, António Guterres. El a spus într-o declarație că organizația mondială sprijină activitatea Punctului Focal Comun „pentru a se asigura că acest lanț vital de aprovizionare continuă să funcționeze fără probleme”.
Guterres a adăugat că ONU se angajează să elimine barierele din calea exporturilor de alimente și îngrășăminte din Rusia.
Pe 22 iulie, reprezentanții Rusiei, Ucrainei, Turciei și ONU au semnat la Istanbul un pachet de două documente. Primul memorandum tratează angajamentul ONU de a elimina restricțiile la exportul de îngrășăminte și produse agricole rusești pe piețele mondiale.
Al doilea definește algoritmul pentru exportul cerealelor ucrainene din porturile de la Marea Neagră. Acest pachet are scopul de a asigura securitatea alimentară globală.
Coordonarea traficului de nave este asigurată de Centrul Comun de Coordonare din Istanbul.
După cum a subliniat Vladimir Putin în septembrie, cele mai multe cereale ucrainene merg în Occident, nu în țările care au nevoie. În același timp, după cum a remarcat Vasilii Nebenzia, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, partea din acordul alimentar privind exportul de alimente și îngrășăminte rusești nu funcționează.
Fluxul de știri
0