Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Judecătorii din sectorul Centru din Capitală în cer socoteală președintelui Sandu

© Sputnik / Rodion ProcaPreședintele Maia Sandu
Președintele Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2022
Abonare
Președintele Maia Sandu a afectat grav activitatea instanțelor de judecată și calitatea actului justiției, afirmă Judecătoria Chișinău sediul Centru.
CHIȘINĂU, 17 nov – Sputnik. Judecătoria Chișinău sediul Centru a emis un comunicat de presă în care amintește că 1 iunie și apoi în 7 noiembrie 2022, în spațiul public au apărut informațiile potrivit cărora, Președinția Republicii Moldova a respins mai mulți judecători pentru a fi numiți până la plafonul după expirarea împuternicirilor la termenul de 5 ani.
Judecătorii confirmă acest lucru și precizează că în total au fost respinse candidaturile a 24 de judecători din 40 propuse inițial.
Acest lucru, potrivit judecătorilor din sectorul Centru al Capitalei, a creat mari probleme în sistem judecătoresc.
“Respingerea celor 24 de judecători, pentru a fi numiți până la plafon, a afectat grav activitatea instanțelor de judecată și calitatea actului justiției, or, dosarele acestora sunt repartizate celorlalți judecători activi, care stabilesc noi termene de examinare. În consecință este afectat dreptul justițiabilului la examinarea cauzei într-un termen rezonabil și se mărește volumul de lucru al judecătorilor activi, efecte ce pot duce la subminarea încrederii în sistemul judecătoresc”, afirmă oamenii legii.
Judecătorii din sectorul Centru afirmă că situația este extrem de gravă și din cauza altor probleme care există pe lângă neconfirmarea de către Sandu a celor 24 de judecători și care au devenit sistemice:
“În special, în sediul Centru al Judecătoriei Chișinău, datorită numărului de judecători respinși, a celor care nici nu au fost propuși pentru confirmare până la plafonul de vârstă din motivul lipsei evaluării corespunzătoare, a demisiei/promovării/suspendării unor judecători, a locurilor vacante de judecător disponibile (de rând cu alte probleme îndelung persistente: insuficiență de grefieri și alți angajați din motivul salariilor extrem de mici (aproximativ 5 mii de lei, cu volum excesiv de muncă, fiind imperios necesară majorarea urgentă a salariilor acestor categorii de angajați), insuficiență de resurse financiare alocate, condițiile de activitate improprii unei instanțe de judecată) – relevă o situație obiectiv și existențial complicată”.
În consecință, “judecătorii Sediului Centru al Judecătoriei Chișinău solicită Președinției Republicii Moldova să comunice sistemului judecătoresc, dar și societății, motivele care au stat la baza respingerii candidaturilor celor 24 de judecători pentru a fi numiți până la plafon și să se asigure transparență maximă în procesul de colaborare a puterilor în stat în chestiunile ce vizează cariera judecătorilor, precum și tuturor factorilor decidenți - să contribuie la urgentarea procedurilor aferente corespunzătoare, inclusiv ce țin de reformă a justiției, pentru asigurarea unei activității normale și în condiții optime a instanțelor de judecată”.
În comunicatul său de presă, Judecătoria Chișinău sediul Centru precizează că poziția respectivă a colectivului de judecători a fost discutată și convenită la volanta judecătorilor și prezintă opțiunea majoritară.
Fluxul de știri
0