Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Summit-ul G20: „Vocea G7 nu mai este dominantă”

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Accesați arhiva multimediaSummit-ul G20 la Bali
Summit-ul  G20 la Bali - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2022
Abonare
Documentul final adoptat în încheierea recentului summit G20 din Indonezia arată că țările G7 își pierd treptat dominația în cadrul acestei organizații, consideră consilierul prezidențial și organizatorul rus al acestui summit.
BUCUREŞTI, 17 nov – Sputnik, Doina Crainic. Moscova și aliații săi au reușit să contrabalanseze G7, a spus pentru Sputnik consilierul prezidențial și organizatorul rus al acestui summit, Svetlana Lukash.
Participanții la summitul G20 de la Bali au dat dovadă de ipocrizie pe anumite teme, dar declarația finală a arătat că G7 și-a pierdut dominația acolo, a declarat reprezentanta președintelui rus la G20.
„Declarația din acest an este unică prin faptul că vocea G7 nu mai domină”, a spus Lukash.
Ipocrizia la care s-a referit s-a manifestat, potrivit doamnei Lukash, cu privire la tema problemelor climatice, în special în ceea ce privește respectarea angajamentelor asumate și piaţa alimentară.
„Echilibrul de putere se schimbă”
Moscova și partenerii săi din BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) și alte țări prietene care nu s-au alăturat sancțiunilor occidentale au reușit să „restabilească echilibrul în toate chestiunile, fie că este vorba despre securitatea alimentară, climă sau transformarea digitală și energie”, a adăugat oficialul.
„Se intâmplă încet-încet, dar echilibrul de putere se schimbă”, a spus aceasta.
În special, la summitul din Indonezia a fost discutată chestiunea trecerii la plăți în monede naționale, iar mai multe economii emergente, inclusiv Turcia și țările BRICS, sunt de acord cu Rusia că aceasta este o cale a viitorului, potrivit doamnei Lukash.
La finalul summitului desfășurat la Bali pe 15 și 16 noiembrie, a fost adoptată o declarație comună după negocieri „foarte dificile”, potrivit președintelui indonezian Joko Widodo, citat de AFP.
Cele mai aprinse discuții s-au concentrat asupra condamnării operațiunii militare desfășurate de Rusia în Ucraina. Textul notează că „majoritatea” membrilor G20 l-au condamnat „ferm”. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Moscova este mulțumită de rezultatele G20 deoarece documentul final reflectă diferențele de abordare cu privire la conflictul din Ucraina.
De asemenea, declarația solicită prelungirea acordului privind exportul de cereale prin porturile ucrainene din Marea Neagră, acord care expiră pe 19 noiembrie.
Fluxul de știri
0