Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Scandalos: Dodon este interceptat și guvernanții au acces la înregistrări

© Sputnik / Rodion ProcaЗаседание суда с участием Игоря Додона 24.10.2022
Заседание суда с участием Игоря Додона 24.10.2022 - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2022
Abonare
Avocații fostului șef de stat Igor Dodon au susținut o conferință de presă în care au cerut ca procesul de judecată pe cazul Kuliok să fie public.
CHIȘINĂU, 16 nov – Sputnik. Totodată unul dintre ei a spus că Dodon este ținut în arest pentru ca să poată fi interceptat ilegal, iar înregistrările discuțiilor le sunt trimise guvernanților de către procurorii sau ofițerii din anchetă, ceea ce iarăși constituie o ilegalitate.
Unul dintre avocații lui Igor Dodon, Petru Balan a făcut referire la scandalosul caz ce ține de contul de Telegram spart al ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, în corespondența căruia, făcută de deja publică, a fost găsit înregistrarea audio de la o interceptare a lui Igor Dodon. Fișierul audio, potrivit avocatului, a fost transmisă politicianului de către un procuror sau un ofițer de investigații, că doar numai aceștia au acces la astfel de materiale. Petru Balan spune că această înregistrare aflată pe contul respectivului demnitar (sau al altcuiva – precizează avocatul) demonstrează că Dodon este interceptat legal sau ilegal, iar înregistrările discuțiilor lui sunt transmise guvernanților de către cei din cadrul anchetei, ceea ce este mai mult decât scandalos.
Avocatul Petru Balan admite că înregistrarea ar fi putut fi făcută și în mod legal, dar faptul că a apărut în public este total ilegal.
“Înregistrarea discuției domnului Igor Dodon, făcută ca măsură specială de investigație, deci secretă, fiindcă la ele nici noi ca avocați nu avem acces, a apărut pe acel cont de telegram. Și domnul Igor Dodon și-a recunoscut vocea, noi am ascultat-o împreună. Deci, nu era trucată. Prin urmare, doar printr-o ilegalitate această înregistrare s-a scurs din dosar și a ajuns în contul unui demnitar. Posibil să fie alt demnitar decât s-a spus. Dar întrebarea este cum această înregistrare a ajuns din dosarul penal în public? Doar prin contribuția procurorilor, doar cu contribuția ofițerilor de investigație care asigură acea măsură specială de investigație. Și noi, ca avocați, avem dreptul să discutăm cu clientul nostru confidențial. Dar pe el îl țin în arest, pentru asta îl țin în arest, pentru că dumnealui are o brățară cu microfon, care înregistrează 24/24 discuțiile, inclusiv cu noi ca avocați. Conform legii aceste convorbiri trebuie să fie secrete, dar la ele au acces procurorii, ofițerii și după cum vedem și politicul. Și atnci toate tehnicile, tacticile și strategiile noastre de apărare deja se cunosc”, a declarat avocatul Petru Balan.
Fluxul de știri
0