Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Orban folosește criza pentru a obține suveranitatea

© AFP 2022 / ATTILA KISBENEDEKViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Orban folosește criza pentru a consolida suveranist economia și piața din Ungaria. Acest lucru îi este reproșat de către marile rețele de hyper- și supermarketuri care văd în politicile anti-criză ale premierului maghiar o încercare a scoaterii lor de pe piață.
CHIȘINĂU, 16 nov - Sputnik, Bogdan Duca. Recent, premierul Viktor Orban a crescut numărul de alimente al că­ror preţ este plafonat, o decizie ce-i va afecta pe retailerii care se luptă deja cu o serie întreagă de măsuri introduse în ultimul an. Prima măsură, adoptată în decembrie 2021, obligă marile companii de magazine alimentare, cu venituri de peste 250 de milioane de euro, să predea unor organizații caritabile controlate de stat, toate alimentele ce mai au minim 48 de ore până la expirare.
O a doua măsură a vizat plafonarea prețurilor la 6 produse alimentare de bază, fără a oferi niciun fel de recompensații financiare. Pentru a evita finanțările, guvernul a invocat starea de urgență. Apoi a urmat o creștere a ratei taxelor pentru marii retaileri, de la 2,7 la 4,1%.
În sfârșit, Orban a decis și introducerea ouălelor și cartofilor pe lista de produse alimentare cu prețuri plafonate fără subvenționare.
„Ce se întâmplă este pur şi sim­plu o încercare de scoatere a anumi­tor businessuri de pe piaţă“, a declarat reprezentantul unuia dintre retailerii afectaţi. Legile „contravin principiilor fun­damentale pe care se bazează piaţa comună europeană“, a mai spus acesta.
Însă guvernul Orban își apără măsurile ca fiind parte esențială a planului de înjumătăţire a inflaţiei, care a atins 21,1% în octombrie şi este aşteptată să urce la 25% până la finalul anului. Însă mulți politicieni din coaliția de guvernare speră să vadă piața alimentară din Ungaria fiind controlată preponderent de patronat maghiar.
Auchan este deja în curs de a-şi vinde operaţiunile locale către un cum­părător maghiar iar celelalte companii de pe piața maghiară s-ar putea să urmeze aceeași cale.
„Dacă Ungaria scapă cu măsuri atât de severe, acesta ar putea constitui un model negativ şi pentru alte state UE“, și-a exprimat îngrijorarea unul din reprezentanții unei astfel de companii. Căci, da, Viktor Orban este un deschizător de drumuri.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2022
Editoriale
După gazul rusesc, energeticienilor europeni li s-au terminat și banii
Fluxul de știri
0