Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Un politician maghiar îi sugerează Poloniei împărțirea Ucrainei

© SputnikMisiunea militară specială
Misiunea militară specială  - Sputnik Moldova, 1920, 13.11.2022
Abonare
Politicianul maghiar Torotskai a sugerat împărțirea Ucrainei într-un mesaj e felicitare adresat Poloniei.
CHIȘINĂU, 13 nov - Sputnik. Șeful partidului maghiar „Patria Noastră”, Laszlo Torotsky, a felicitat Polonia de Ziua Independenței, făcând aluzii cu privire la împărțirea Ucrainei.
"Astăzi este Ziua Independenței Poloniei. Dumnezeu să binecuvânteze Polonia! Ne vedem la granița comună polono-maghiară!", a scris el pe Twitter.
Politicianul maghiar a atașat tweet-ului o fotografie făcută în martie 1939, lângă satul Uzhok (teritoriul Ucrainei de astăzi, lângă granița poloneză. – n.n..). Imaginea îi înfățișează grăniceri care își dau mâna, care stau la granița polono-ungară, formată după cucerirea Ucrainei Transcarpatice de către Ungaria.
Transcarpatia a fost anterior parte a Imperiului Austriac. După prăbușirea monarhiei habsburgice ca urmare a Primului Război Mondial, aceasta a revenit Cehoslovaciei. Din 1939, o parte a acestui teritoriu a fost ocupată de Ungaria, dar după înfrângerea Germaniei naziste, la Moscova a fost semnat un acord privind aderarea regiunii la RSS Ucraineană.
Anterior, deputatul Radei, Maxim Buzhansky a avertizat că Budapesta ar putea trimite trupe în Transcarpatia pentru a-i proteja pe unguri. La rândul său, ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, a confirmat existența unui scenariu militar pentru protejarea a 150.000 de compatrioți din Transcarpatia.
În martie, viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a spus că poziția autorităților maghiare cu privire la situația din jurul Ucrainei este aproape de pro-ruse și a sugerat că Budapesta vrea să obțină Transcarpatia.
Tensiunile în relațiile dintre Ucraina și Ungaria au apărut pe fondul discuțiilor despre legea ucraineană a educației, care reduce semnificativ posibilitatea de a învăța în limbile minorităților naționale. Legea a intrat în vigoare la 28 septembrie 2017.
Fluxul de știri
0