Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

CSE: 200 de milioane de lei vor fi alocate pentru plata compensațiilor la energie termică

© Sputnik / Miroslav RotariEnergie termică
Energie termică - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Începând cu luna noiembrie, Guvernul va acorda compensații pentru plata facturilor la energia termică consumatorilor vulnerabili, a decis ieri Comisiei pentru Situații Excepționale.
CHIȘINĂU, 12 nov - Sputnik. Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) va efectua plata în avans către SA „Termoelectrica” a 200 de milioane de lei din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. Acest lucru va permite SA „Termoelectrica” să achiziționeze volume suplimentare de păcură pentru perioada rece a anului. Decizia a fost aprobată în ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidată de prim-ministrul Natalia Gavrilița, potrivit unui comunicat de presă al Direcției Comunicare și Protocol a Executivului.
Astfel, SA „Termoelectrica” va raporta lunar către MMPS valoarea compensațiilor acordate consumatorilor vulnerabili, conform Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, aprobat de Guvern.
Totodată, în vederea susținerii unui număr mai mare de familii defavorizate, începând cu data de 1 noiembrie curent și pe durata valabilității stării de urgență, ajutorul pentru perioada rece a anului va fi calculat în baza unei formule actualizate. Mijloacele financiare vor fi acordate familiilor solicitante care au un venit mediu lunar mai mare decât venitul lunar minim garantat conform legislației și mai mic decât nivelul venitului lunar minim garantat, în baza coeficientului majorat până la 2.6.
Solicitările de acordare a ajutorului social înregistrate la reprezentantul structurii teritoriale de asistență socială, începând cu 1 noiembrie curent, se reexaminează în mod automat în cadrul Sistemului informațional automatizat „Asistență socială”, care va verifica eligibilitatea și va emite decizii fără a fi depusă o nouă cerere pentru acordarea ajutorului social.
Textul Dispoziției mai prevede măsuri privind creşterea capacităţii de cumpărare a gazelor naturale și energiei electrice de către SA „Energocom”. În acest sens, au fost făcute modificări la Legea Bugetului de stat pentru anul 2022, care prevăd alocarea a 4 miliarde de lei către SA „Energocom”, pentru majorarea capitalului social.
O altă decizie a CSE ține de întreprinderea unor acțiuni în vederea economisirii resurselor energetice la nivel local. Astfel, Comisiile pentru Situații Excepționale ale autorităților administrației publice locale vor aproba, în termen de cinci zile, un plan de măsuri, aplicabil la nivel teritorial, care va contribui la reducerea consumului de energie. Acesta va fi publicat pe pagina web oficială a Consiliilor Raionale/Municipale și alte mijloace de informare disponibile. De asemenea, până la data de 15 a fiecărei luni, vor fi publicate rapoartele de monitorizare a măsurilor de reducere a consumului de energie. În același timp, consumul de energie electrică urmează a fi redus în continuare, la nivel central și local, prin întreruperea iluminatului stradal pe timp de zi, și anume între orele 7:00 – 17:00.
Fluxul de știri
0