Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria avertizează cu privire la rolul UE în conflictul din Ucraina

© AFP 2024 / ATTILA KISBENEDEKViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2022
Abonare
Prim-ministrul ungar, Viktor Oban, a criticat UE pentru că a ales calea escaladării în criza ucraineană. Continuarea ostilităților și sancțiunilor împotriva Rusiei vor arunca statele membre într-o recesiune, a avertizat acesta.
BUCUREŞTI, 12 nov – Sputnik, Doina Crainic. Observațiile sale cu privire la politica externă a UE au fost făcute vineri la un summit al statelor turceşti, care a avut loc în Samarkand, Uzbekistan. El a pus în contrast abordarea UE faţă de cea a națiunilor care au participat la întrunire, în special Turcia, care a servit ca mediator între Rusia și Ucraina.
„Vocea celor care doresc pacea este mult mai liniștită decât vocea celor care doar cresc tensiunile”, a spus Orban, referindu-se la politica occidentală cu privire la Ucraina.
„Noi în UE suntem într-o spirală a escaladării. Mai întâi am oferit ajutor militar neletal, apoi am început să trimitem arme letale, acum pregătim trupele ucrainene pe teritoriul european. În următoarele zile, vom decide dacă vom finanţa economia ucraineană”, a declarat Orban.
Faţă de această abordare, Organizaţia statelor turcești (OTS) este un forum pentru pace, a menționat Orban. El l-a creditat pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care a cerut Ucrainei și Rusiei să găsească o cale de compromis și să faciliteze acordul de cereale din Marea Neagră. Acest lucru a contribuit la reducerea amenințării cu migrația în masă din state mai puțin stabile.
Orban și-a reiterat convingerea că sancțiunile occidentale, care au fost impuse împotriva Moscovei pentru ofensiva sa în Ucraina, au afectat UE mai mult decât au afectat Rusia. Acum, „economiile europene se îndreaptă spre recesiune în viteză mare”, a avertizat premierul ungar.
Liderul ungar este un critic vocal al abordării Bruxelles-ului privind criza din Ucraina. În prezent, guvernul său se opune unui program propus la nivel de bloc pentru salvarea guvernului ucrainean, dar s-a angajat să-l susțină în mod bilateral. Budapesta a respins apelurile Kievului de a primi arme și nu participă la formarea trupelor ucrainene.
Conducerea UE a declarat că Ucraina ar trebui să obțină tot ajutorul de care are nevoie pentru a învinge Rusia pe câmpul de luptă și că europenii ar trebui să fie gata să plătească prețul pentru acest lucru.
OTS, numit anterior Consiliul Turcic, este format din ţările Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Turcia și Uzbekistan ca membri, Ungaria și Turkmenistan având statutul de observatori în organizație.
Fluxul de știri
0