Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Kievul introduce noi restricții privind limba rusă

© Sputnik / Andrey Stenin / Accesați arhiva multimediaRally to support Ukraine's integration with Europe on Independence Square, Kiev. (File photo)
Rally to support Ukraine's integration with Europe on Independence Square, Kiev. (File photo) - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2022
Abonare
Consiliul municipal din Kiev a votat joi pentru înlăturarea limbii ruse din programa şcolară publică a capitalei ucrainene, invocând probleme de securitate națională.
BUCUREŞTI, 12 nov – Sputnik. Potrivit declarației de pe site-ul consiliului, interdicția se aplică și în cazul creşelor.
Vadim Vasilchuk, președintele Comisiei pentru Educație a Consiliului, a declarat că măsura „va preveni escaladarea tensiunilor în societate și va întări protecția spațiului de învățământ din Kiev împotriva acţiunile ostile hibride ale statului inamic.”
„Limba contează și, într-o perioadă de război, este o chestiune de securitate națională”, a adăugat Vasilchuk, potrivit RT. Legiuitorul a spus că toate lecţiile vor fi predate în limba ucraineană, singura limbă de stat a țării.
Măsura a venit după ce, luna trecută, Alexei Danilov, șeful Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a descris limba rusă drept „un element al propagandei inamice” care „trebuie să dispară complet de pe teritoriul ucrainean”.
În august, Ministerul Educației din Ucraina a spus că aproape toate operele autorilor ruşi și belaruşi vor fi eliminate din orele de literatură.
De asemenea, activişti şi oficiali ucraineni au distrus monumente dedicate lui Alexander Puşkin, poetul și romancierul național al Rusiei, care a trăit in secolul al XIX-lea. Un bust al lui Puşkin de bronz a fost înlăturat vineri de pe piedestalul său în nordul orașului Zhitomir, iar un alt monument din Kiev a fost eliminat luna trecută.
Drepturile minorității de limbă rusă, o minoritate numeroasă, au constituit o problemă controversată de când Ucraina a obținut independența față de Uniunea Sovietică în 1991.
Regiunile Donețk și Lugansk s-au despărțit de Ucraina în 2014, în urma loviturii de stat de la Kiev și în urma încercărilor oficialilor ucraineni de a restricționa utilizarea limbii ruse în viața publică. Ele au format Republicile Populare Donețk (DPR) și Lugansk (LPR).
Ucraina a adoptat în cele din urmă un set de legi care limitează drastic utilizarea limbii ruse în servicii publice, mass-media și educație.
Moscova a acuzat în mod repetat Ucraina că aplică discriminarea împotriva vorbitorilor de limba rusă. În zilele premergătoare operațiunii militare din Ucraina, lansată în februarie, președintele Vladimir Putin a declarat că autoritățile ucrainene desfăşoară politici de „derusificare și asimilare forțată”.
DPR și LPR, împreună cu alte două foste teritorii ucrainene, s-au alăturat Rusiei după ce au organizat referendumuri la sfârșitul lunii septembrie.
Fluxul de știri
0