Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Germania transmite un avertisment către membrii NATO

© Sputnik / Алексей ВитвицкийSimbolul NATO
Simbolul NATO - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ungaria și Turcia trebuie să își menţină promisiunile și să oficializeze apartenența Finlandei și Suediei la blocul NATO, a spus ministrul german de Externe.
BUCUREŞTI, 12 nov – Sputnik. Ungaria și Turcia trebuie să înceteze să blocheze ratificarea aderării Finlandei și Suediei la NATO, a declarat joi ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, adăugând că există motive „cât se poate de clare” pentru a se permite celor două ţări nordice să se alăture blocului militar.
Ankara și Budapesta au întârziat procesul, Turcia evidenţiind îngrijorări cu privire la presupusul sprijin al Suediei și Finlandei pentru „terorismul” kurd, în timp ce Ungaria a spus că va vota pentru acest lucru după ce se vor rezolva o serie de dezacorduri cu UE.
Vorbind la o conferință de presă comună cu omologul ei suedez, Tobias Billstrom, Baerbock a spus că atât Ankara, cât și Budapesta s-au angajat să oficializeze aderarea, „iar asta este exact ceea ce trebuie să facă acum”.
În luna mai, pe fondul campaniei militare a Rusiei în Ucraina, Suedia și Finlanda au renunţat la poziția lor de neutralitate, pe care au avut-o timp de zeci de ani, și au solicitat formal calitatea de membre ale NATO. În timp ce blocul a acceptat cererile, ele trebuie să fie ratificate de toate cele 30 de state membre, iar aprobarea din partea Turciei și Ungariei este încă aşteptată.
Ankara solicită ca Stockholm și Helsinki să facă mai multe eforturi pentru a lupta împotriva „terorismului”, în special împotriva grupurilor kurde care sunt scoase în afara legii în Turcia. Negocierile în această privință sunt încă în desfăşurare.
Oficialii ungari și-au declarat în mod repetat sprijinul pentru extinderea NATO. Miercuri, Gergely Gulyas, șeful de personal al prim-ministrului Viktor Orban, a declarat că Parlamentul ungar va discuta despre ratificare în timpul sesiunii de toamnă.
„Finlanda și Suedia sunt aliații noștri și pot conta pe noi”, a spus Gulyas, adăugând că speră că vor încheia procesul „înainte de sfârșitul acestui an”.
Budapesta a negat că împiedică procesul de aderare, dar oficialii au spus că nu vor vota chestiunea până când nu vor adopta legi care să facă posibilă atenuarea litigiului cu UE, care a propus să reducă suma de aproximativ 7,5 miliarde de euro din finanțarea pentru Budapesta pentru problemele de corupție.
Fluxul de știri
0