Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Moscova stabilește condiții pentru discuțiile cu UE

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaLe Kremlin de Moscou
Le Kremlin de Moscou - Sputnik Moldova, 1920, 11.11.2022
Abonare
Rusia este deschisă oricăror negocieri cu Europa pentru a găsi o cale de ieșire din criza actuală, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, pentru presa locală.
BUCUREŞTI, 11 nov – Sputnik, Doina Crainic. Cu toate acestea, Zaharova și-a exprimat îngrijorarea că orice discuții semnificative vor putea începe numai după ce UE îşi va fi „distrus complet” propria economie.
Dând declaraţii pentru ziarul rusesc Argumenty i Fakty, Zaharova s-a referit la o relatare recentă a NBC în care se spunea că unii oficiali occidentali cred că în iarnă ar putea apărea o oportunitate pentru discuții între Moscova și Kiev.
Cu toate acestea, ea a comentat că apelurile occidentale privind găsirea unei soluţii diplomatice la conflictul din Ucraina „din păcate, sunt doar retorică”, adăugând că toate politicile UE, inclusiv sprijinul militar pentru Ucraina, „au ca scop escaladarea” conflictului.
Ea s-a referit la o ruptură între cetățenii europeni obișnuiți și factorii de decizie. Primii „s-au săturat de retorica permanentă a confruntării și de acuzații nesfârșite fără temei împotriva Rusiei”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că „se cere tot mai mult să se pună capăt conflictului din Ucraina”.
Aceste preocupări sunt susținute și de problemele economice ale Europei, a adăugat Zaharova. „Știrile despre noi sancțiuni sau apelurile frecvente la "pedepsirea" Rusiei din punct de vedere economic îi sperie pe europeni”, a menționat ea, potrivit RT.
Potrivit purtătoarei de cuvânt, Moscova este deschisă „să discute despre căile de ieșire din criza actuală”, dar orice acord de pace trebuie să fie util Rusiei. „Este important ca orice propunere să țină cont de situația reală "de pe teren" și să aibă valoare pentru țara noastră”, a menționat ea.
În ultimele luni, înalți oficiali ai UE au transmis semnale contradictorii privind poziția lor în legătură cu o posibilă împlicare cu Moscova. Deşi șeful UE pentru Politica Externă, Josep Borrell, a susținut în aprilie că în Ucraina conflictul „va fi câștigat pe câmpul de luptă”, luna trecută el a spus că Bruxelles-ul este pregătit totuşi să caute o „soluție diplomatică”, promiţând, în acelaşi timp, că va continua să sprijine Kievul militar.
Oficialii ruși au declarat în repetate rânduri că sunt pregătiți să conducă negocieri cu Kievul pentru a pune capăt conflictului. Între timp, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a stabilit condiții pentru orice angajament diplomatic, cerând „restabilirea integrității teritoriale [a Ucrainei]”, „despăgubirea tuturor daunelor de război” și „pedepsirea fiecărui criminal de război”.
Fluxul de știri
0