Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vizita președintelui Comisiei Europene la Chișinău: Promisiuni și protestele opoziției

© Sputnik / Rodion ProcaPreședintele Comisiei Europene, Ursula von de Leyen în vizită la Chișinău
Președintele Comisiei Europene, Ursula von de Leyen în vizită la Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 10.11.2022
Abonare
Președintele Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, și președintele țării, Maia Sandu, au susținut împreună o conferință de presă.
CHIȘINĂU, 10 nov – Sputnik. Uniunea Europeană va oferi 200 de milioane de euro pentru ca Republica Moldova să poată depăși criza energetică. Anunțul a fost făcut astăzi de președintele Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, în vizită la Chișinău.
„Dacă va fi necesar, 200 de milioane de euro vor fi puse la dispoziție pentru ca Moldova să își poată acoperi necesitățile de asigurare cu gaze - 100 de milioane sub formă de granturi și alte 100 de milioane de împrumuturi de la 1 ianuarie 2023. Alte 50 de milioane vor fi furnizate Moldovei ca asistență bugetară pentru a sprijini cele vulnerabile categorii de persoane”, a declarat Ursula von der Leyen în cadrul conferinței de presă susținută împreună cu Maia Sandu.
La rândul său, șeful statului Maia Sandu a mulțumit Uniunii Europene pentru suportul acordat în perioada crizei pandemice, a refugiaților și celei energetice.
„Suntem recunoscători pentru ajutorul oferit. Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele trei decenii. Autoritățile de la Chișinău fac eforturi mari pentru a asigura țara cu energie și pentru a ușura povara prețurilor. Oamenii ne susțin în acest efort prin faptul că economisesc. Putem face față crizei doar împreună pentru a trece de această iarnă”, a afirmat Maia Sandu.
După conferința susținută împreună cu președintele Republicii Moldova, oficialul european a părăsit Instituția prezidențială în strigăte-le protestatarilor adunați în scuarul Teatrului de Operă și Balet. Oamenii au cerut demisia președintelui și a întregii guvernări PAS.
Încă înainte de a veni la Președinție, chiar în fața hotelului unde s-a cazat Ursula von der Leyen, mai multe persoane au protestat. Oamenii s-au plâns că afacerile din țară falimentează, își pierd locurile de muncă, salariul minim este de doar 3 500 de lei (180 de euro), iar tarifele au crescut de câteva ori.
Ajunsă în fața instituției prezidențiale, și acolo un grup de oameni o așteptau și protestau scandând „Jos guvernarea”.
© Sputnik / Rodion ProcaProtest la Președinție, în timpul vizitei președintelui Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, la Chișinău
Протест 10.11.2022 - Sputnik Moldova, 1920, 10.11.2022
Protest la Președinție, în timpul vizitei președintelui Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, la Chișinău
Amintim că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns miercuri seara la Chișinău. La aeroport, oficialul european a fost și acolo întâmpinată de mai mulți protestatari.
Fluxul de știri
0