Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CC a restituit Guvernului sesizarea privind scoaterea Partidului Șor în afara legii

© Sputnik / Mihai CarausCurtea Constituțională
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 10.11.2022
Abonare
Curtea Constituțională a decis să restituie Guvernului sesizarea privind scoaterea Partidului Șor în afara legii.
CHIȘINĂU, 10 nov – Sputnik. Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a emis joi, 10 noiembrie, o dispoziție privind restituirea sesizării privind scoaterea Partidului „ȘOR” în afara legii, în vederea „lichidării neajunsurilor”.
„Examinând respectarea, în prezenta cauză, a condițiilor de formă a unei sesizări, la etapa primirii acesteia, stabilite de articolul 39 din Codul jurisdicției constituționale, președintele Curții Constituționale a constatat că sesizarea a fost depusă ca urmare a adoptării Hotărârii Guvernului nr. 764 din 9 noiembrie 2022. Condițiile intrării în vigoare a Hotărârilor Guvernului sunt stabilite de articolul 102 alin. (4) din Constituție. Acest articol prevede că „Hotărârile şi ordonanțele adoptate de Guvern se semnează de prim-ministru, se contrasemnează de miniștrii care au obligația punerii lor în executare și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova. Nepublicarea atrage inexistența hotărârii sau ordonanței”, a argumentat Domnica Manole.
Potrivit președintei Curții Constituționale, hotărârea Guvernului nu a fost publicată în Monitorul Oficial.
„Președintele a observat că hotărârea Guvernului din 9 noiembrie 2022 prin care a fost aprobată sesizarea Curții Constituționale nu a fost publicată în Monitorul Oficial al R. Moldova. Având în vedere că nepublicarea hotărârii în discuție atrage inexistența sa, președintele a conchis că sesizarea nu îndeplinește condițiile de formă stabilite în Codul jurisdicției constituționale. Din acest motiv, președintele a dispus să se restituie sesizarea, în vederea lichidării neajunsurilor”, se arată într-un comunicat de presă al Curții Constituționale.
Drapelul Ungariei arborat în fața clădirii Parlamentului, Budapesta - Sputnik Moldova, 1920, 10.11.2022
Internațional
Ungaria reacționează la planul de ajutor al UE pentru Kiev
Fluxul de știri
0