Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ultimul anunț de la BNM: Prețurile de consum vor continua să crească

© Sputnik / Mihai CarausSupermarket
Supermarket - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2022
Abonare
Banca Naționala a Moldovei anunță că inflația anuală va atinge nivelul maxim în trimestrul IV.
CHIȘINĂU, 9 nov – Sputnik. Rata anuală a inflației a crescut până la 34% în septembrie sau cu 2,2 puncte procentuale față de luna iunie a anului curent.
Banca Națională a Moldovei (BNM) precizează că majorarea a fost determinată de creșterea cotațiilor internaționale la resursele energetice, seceta hidrologică, cu efecte asupra prețurilor autohtone la produsele alimentare, ajustarea tarifelor și sporirea, în aceste condiții, a costurilor. Deprecierea leului față de dolarul SUA a generat presiuni suplimentare, iar războiul din Ucraina a sporit simțitor impactul tuturor factorilor. Conform prognozelor BNM, inflația anuală va atinge nivelul maxim în trimestrul IV 2022 și va schimba traiectoria, diminuându-se pentru toată perioada prognozată.
Potrivit prognozelor BNM, prețurile de consum vor crește în continuare, cel puțin, de la micșorarea recoltei din acest an, creșterea prețurilor externe la energie, conflictul armat din Ucraina, ajustarea tarifelor la gaze naturale și la serviciile conexe, indexarea pensiilor și de la creșterea salariilor.
Riscurile și incertitudinile prognozei sunt mari. Din mediul extern se conturează surse precum oferta redusă și cotațiile înalte la resurse energetice și alte materii prime, războiul din Ucraina, scăderea cererii mondiale. Rămâne înaltă probabilitatea crizei datoriilor suverane cu transmitere pe piețele financiare. Inflația galopantă actuală va majora atât dobânzile pentru finanțarea deficitelor publice, cât și cele la deservirea datoriilor care au crescut impunător pentru a opri scăderea economică cauzată de pandemia COVID-19. Printre principalele incertitudini interne se numără asigurarea cu necesarul de resurse energetice și prețul acestora, ajustarea tarifelor, fluxul refugiaților, condițiile meteorologice.
Bani, Banca Națională a Moldovei  - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2022
Economie
Banca Națională a menținut rata de bază la credite
Fluxul de știri
0