Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Autoritățile de la Odesa intenționează să demonteze în curând monumentul Ecaterinei a II-a

© Sputnik / Денис ПетровPrimarul Odesei, Ghenadi Truhanov
Primarul Odesei, Ghenadi Truhanov - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2022
Abonare
Autoritățile municipiului Odesa au anunțat că vor demonta monumentul Ecaterinei a II-a în viitorul apropiat.
CHIȘINĂU, 9 nov – Sputnik. Președintele Administrației Militare Regionale Odesa, Serghei Bratciuk, a spus că monumentul Ecaterinei a II-a din Odesa va fi demontat în viitorul apropiat.
„Pot spune că cele patru figuri ale așa-numitei compoziții „Fondatorii Odesei” se vor întoarce acolo unde au fost, adică la muzeu. În ceea ce privește figura Ecaterinei, care nu are valoare artistică, arată , poate, pentru cineva și frumoasă, dar fără valoare, fără motiv legal să spun asta, va fi dusă într-un loc sigur. Va fi anume demontată ... Ea i se va găsi un loc și va sta acolo. Cred că această problemă va fi închisă în viitorul apropiat”, a spus el în cadrul unui program tv, fiind citat de RIA Novosti.
Monumentul a fost profanat în mod repetat de vandali: a fost stropit cu vopsea, s-au aplicat inscripții, s-a pus o glugă pe piedestal și i s-a pus un ștreang în mână, care ar trebui să simbolizeze că împărăteasa, care a fondat orașul, ar fi fost un „călău”.
Primarul Odesei, Ghenadi Truhanov, a spus că sprijină demontarea monumentului Ecaterinei a II-a, problema urmând să fie supusă următoarei ședințe a Consiliului Local.
Monumentul Ecaterinei a II-a ca fondator al Odessei și asociații ei Joseph de Ribas, Franz de Volan, Grigori Potemkin și Platon Zubov a fost ridicat în oraș în 1900.
În 1920 monumentul a fost demontat, dar în 2007 a fost restaurat din nou în Piața Ekaterininskaia. Anterior, deputații Consiliului municipal Odesa, la o ședință din septembrie, nu au putut decide cu privire la demolarea monumentului.
Demontarea monumentelor legate de istoria sovietică, precum și redenumirea străzilor, a început în Ucraina în 2015, când a fost adoptată o lege privind decomunizarea. Recent, autoritățile ucrainene au început să lupte nu numai cu istoria sovietică, ci și cu tot ce are legătură cu Rusia.
Demontarea monumentelor legate de istoria sovietică, precum și redenumirea străzilor a început în Ucraina în 2015, când a fost adoptată o lege privind decomunizarea. Recent, autoritățile ucrainene au început să lupte nu numai cu istoria sovietică, ci și cu tot ce are legătură cu Rusia.
Fluxul de știri
0