Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Zelenski a făcut publice condițiile pentru începerea negocierilor cu Rusia

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press Office Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski
Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2022
Abonare
Respectul pentru statutul ONU și despăgubiri pentru pagubele de război – acestea sunt condițiile pe care le-a înaintat Zelenski pentru începerea negocierilor cu Federația Rusă.
CHIȘINĂU, 8 nov – Sputnik. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, pe fundalul publicațiilor din mass-media străine că Occidentul împinge Kievul să dialogheze cu Moscova, a pus condiții pentru începerea negocierilor cu Rusia.

"Restabilirea integrității teritoriale, respectarea Cartei ONU, compensarea tuturor prejudiciilor cauzate de război, pedepsirea fiecărui criminal de război și garanții că acest lucru nu se va mai întâmpla. Sunt condiții absolut de înțeles", a spus șeful statului ucrainean într-un mesaj video pe canalul său Telegram, care este citat de RIA Novosti.

Cu o zi înainte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova este deschisă să dialogheze cu Kievul, dar Ucraina însăși a interzis legal orice negocieri cu partea rusă.
Căci acum, în Ucraina este în vigoare decretul lui Zelenski din 4 octombrie, care a aprobat decizia Consiliului de Securitate Națională și Apărare al țării că negocierile cu președintele rus Vladimir Putin sunt imposibile.
După cum a scris ziarul italian la Repubblica, Statele Unite și țările NATO discută condițiile în care poate fi reluat dialogul dintre Ucraina și Rusia. Washington Post, citând surse familiare cu discuțiile, a raportat că Casa Albă a cerut în privat conducerii ucrainene să demonstreze deschidere către negocieri.
Publicația americană The Wall Street Journal, citând surse, a raportat că consilierul președintelui american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a fost în contact confidențial cu consilierul prezidențial rus pentru afaceri internaționale Iurii Ușakov și cu secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrușev în ultimele luni.
Potrivit publicației, scopul negocierilor este de a preveni escaladarea conflictului din Ucraina, inclusiv amenințarea cu utilizarea armelor nucleare.
Din 24 februarie, Rusia desfășoară operațiunea militară specială de demilitarizare și denazificare a Ucrainei. Vladimir Putin a numit obiectivul acesteia „protecția oamenilor care au fost supuși hărțuirii și genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani”. Forțele armate ruse au sarcina de a elibera Donbasul și de a garanta securitatea Rusiei.
drapelele Ucrainei și Rusiei - Sputnik Moldova, 1920, 06.11.2022
Internațional
SUA îndeamnă Ucraina să arate deschidere către discuții de pace cu Rusia
Fluxul de știri
0