Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Un bancher de pe Wall Street prezice dispariția dolarului

© Sputnik / Mihai Carausdolari
dolari - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2022
Abonare
Dolarul american ar putea pierde statutul de monedă de rezervă mondială, a declarat pentru Sputnik fostul director Lehman Brothers.
CHIȘINĂU, 8 nov – Sputnik. Dolarul american, care încă se bucură în acest moment de anii lui de vârf, ar putea pierde statutul de monedă de rezervă mondială, a declarat pentru agenţia de presă Sputnik fostul director Lehman Brothers, Lawrence McDonald.
„Cu siguranță se va întâmpla. Nu este o problemă pe termen scurt, poate de 20 până la 30 de ani, deoarece SUA au atât de multă bogăție, avem multă putere militară, dar nu există nicio îndoială. Cei mai buni ani ai dolarului sunt încă aici”, a spus McDonald într-un interviu publicat joi, potrivit RT.
Potrivit lui McDonald, care a ocupat funcția de vicepreședinte la Lehman Brothers pentru tranzacționarea datoriilor în dificultate și a valorilor mobiliare convertibile, folosirea ca armă a sistemului financiar SWIFT poate dăuna dominației dolarului prin îndreptarea băncilor către alți înlocuitori.
„Jocul sancțiuni-SWIFT ar trebui folosit de Occident o dată la 10 ani, dar au folosit [această măsură] împotriva mai multor țări. Sancțiunile împotriva Rusiei într-un război sunt bune, e în regulă. Din perspectiva SUA, problema este că ai lovit în cap 10 țări diferite cu sancțiunile, așa că forțezi aceste țări să formeze un bloc împotriva ta. Acest lucru se întâmplă”, a comentat McDonald.
McDonald crede că peste doi ani, dolarul va fi probabil mult mai slab, deoarece țările și băncile vor căuta modalități de a evita SWIFT.
Săptămâna trecută, însărcinatul cu afaceri al Chinei pentru Rusia a declarat că trecerea la plăți în monede naționale accelerează procesul de dedolarizare globală.
Moscova a avertizat în mod repetat că politica de sancțiuni a Washingtonului subminează încrederea în dolar. Președintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că SUA și-au „discreditat” moneda prin folosirea ei ca armă. Potrivit acestuia, lunga dominaţie a dolarului ca monedă de rezervă mondială este amenințată. Putin a prezis că tranzacţiile în monede naționale vor câștiga avânt și vor deveni treptat dominante pe întreg globul.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 07.11.2022
Internațional
Prețul petrolului scade pe fundalul știrilor din China legate de COVID-19
Fluxul de știri
0