Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ministrul Justiției vrea să declare neconstituțional Partidul Șor

© Sputnik / Mihai CarausSergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2022
Abonare
Ministerul Justiției, Sergiu Litvoinenco, a anunțat pe rețelele de socializare că “există suficiente circumstanțe juridice pentru declararea neconstituționalității Partidului Șor”.
CHIȘINĂU, 8 nov – Sputnik. Sergiu Litvoinenco a anunțat că a pregătit o sesizare la Curtea Constituțională prin care Ministerul Justiției va solicita declararea neconstituționalității Partidului Șor.
Litvinenco scrie că “în conformitate cu prevederile art. 41 alin. (4) din Constituție, partidele care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranității şi independenței, a integrității teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituționale”.
Mai jos el încearcă să demonstreze că anume de aceste păcate se face vinovat Partidul Șor.

“Prin toată activitatea sa de până acum, Partidul Șor a acționat împotriva principiilor statului de drept. Or, finanțarea ilegală în cazul acestui partid a fost confirmată de-a lungul timpului prin hotărâri definitive ale instanțelor judecătorești (alegerile prezidențiale din 2016, alegerile locale în mun. Chișinău din 2018, alegerile parlamentare pe circumscripția Hâncești din 2020, alegerile locale în mun. Bălți din 2021). Din cauza finanțării ilegale, candidații acestui partid au fost excluși din cursele electorale. Observăm că, constatarea finanțărilor ilegale a avut loc în mod constant, aproape la fiecare scrutin electoral, indiferent cine era la guvernare în țară. Plus la aceasta, se cunoaște că instituțiile de drept investighează, prin prisma legislației penale, mai multe acțiuni privind finanțarea acestei formațiuni”, afirmă ministrul Justiției.

Litvinenco recunoaște că a procedat la această acțiune, de a declara neconstituțional Partidul Șor, și în urma consultărilor cu autoritățile SUA: “De asemenea, constatările autorităților din SUA, dar și materialele ajunse în spațiul public, demonstrează că acest partid promovează interesele unui stat străin, ceea ce înseamnă că acționează împotriva suveranității și independenței țării”.
Sergiu Litvinenco a spus că sesizarea pe care a pregătit-o să-o expedieze Curții Constituționale urmează să fie aprobată la ședința Guvernului Gavrilița.
“În sensul dat, am pregătit o sesizare la Curtea Constituțională prin care vom solicita declararea neconstituționalității Partidului Șor. Sesizarea va fi expediată la Guvern și sper că va fi aprobată la ședința de mâine a cabinetului de miniștri. La formularea sesizării s-a luat în considerație jurisprudența CtEDO și standardele Comisiei de la Veneția. Și este chiar o măsură ultima ratio, deoarece ei continuă și în prezent încălcarea legislației și nu există nicio circumstanță care ar indica asupra faptului că ar fi dispuși să revină pe făgașul legalității”, a scris ministrul moldovean al Justiției, Sergiu Litvinenco.
Fluxul de știri
0