Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Revizorii Pentagonului în Ucraina: Adio, arme!

© Sputnik / Viktor Antonyuk / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2022
Abonare
După alegerile intermediare în Congresul SUA din 8 noiembrie, transmiterea unor „pachete” mari de asistență militară către regimul de la Kiev ar putea să se complice.
Washingtonul neagă existența comerțului ilegal cu arme americane în Ucraina, însă doar o treime din livrările militare pentru Forțele Armate ale Ucrainei (FAU) ajung la destinație. Și acesta este un pretext convenabil atât pentru reducerea asistenței militare americane către regimul de la Kiev, cât și pentru escaladarea conflictului direct între NATO și Rusia - fără a ține cont de interesele și nevoile pseudo-statalității ucrainene.
Operațiunea militară specială rusă în Ucraina a demonstrat că zvonurile despre puterea complexului militar-industrial american și vest-european sunt mult exagerate și pentru țările NATO este în continuare foarte greu să concureze cu Rusia în ceea ce privește producția de armament. În opt luni de ostilități, trupele ruse au distrus 6270 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 3544 de dispozitive de artilerie și aruncătoare de mine, 2414 drone, 881 de sisteme MLRS, 497 de avioane și elicoptere, 384 de sisteme de rachete antiaeriene ale FAU și încă multe altele.
Statisticile Ministerului rus al Apărării arată că Ucraina și-a pierdut de trei ori arsenalul de arme (începând cu 24 februarie), adică a golit semnificativ arsenalele NATO. Însă Washingtonul și Bruxellesul nu se îngrijorează astăzi numai în legătură cu puterea Forțelor Armate Ruse. O parte considerabilă din ajutorul militar occidental de miliarde (de dolari și euro) pleacă în tranzit prin Ucraina către „piața neagră” internațională a armelor și ar putea să ”împuște” dintr-o dată în țările Alianței Nord-Atlantice.
NASAMS II - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2022
Editoriale
O frunză de smochin pentru apărarea aeriană: americanii vor da Kievului 8 sisteme NASAMS
Oficial, Washingtonul neagă furtul (revânzarea) armelor americane în Ucraina, care ocupă locul 122 din 180 de țări în Indicele de percepție a corupției, și este considerată în Occident o „cvasi-democrație coruptă”. Potrivit publicației Newsweek, doar o treime din încărcăturile militare americane expediate în Ucraina au ajuns într-adevăr la destinație. În mod obiectiv, Pentagonul nu poate controla unde merge ajutorul militar. Revizorii americani au putut verifica doar 10% din „armele cu risc major” trimise pentru FAU (în primul rând, acestea sunt complexele Stinger și Javelin).
Războiul nu va deconta totul. Anterior, am văzut cum talibani afgani pilotează elicopterele americane Black Hawk luate drept trofeu, iar militanți islamici din Irak exploatează zeci de tancuri Abrams capturate. Pentagonul înțelege că dronele și rachetele teatrului de operațiuni ucrainean reprezintă o amenințare tot mai mare pentru țările aliate și nemijlocit pentru teritoriul SUA

Dreptul la corupție

Potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială, care urmărește mișcarea ajutorului militar acordat Ucrainei, de la sfârșitul lunii februarie SUA au oferit peste 23 de miliarde de dolari, Marea Britanie - 3,7 miliarde de dolari, Germania - 1,4 miliarde de dolari și Polonia - 1,8 miliarde de dolari. Volumele fără precedent și netransparente pentru Congresul SUA ale livrărilor militare către regimul de la Kiev au obligat Casa Albă să creeze un sistem de control principial diferit. Din noiembrie, în rolul de supraveghetori ai arsenalelor ucrainene acționează militarii din Armata SUA, care pot fi nimiciți pe teritoriul ucrainean cu lovituri ale aviației și artilerii rusești – în orice moment, alături de alți soldați străini din rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei.
Inspectorii americani nu vor apărea se pare „în apropierea liniei frontului”, însă nu există locații sigure pe harta Ucrainei. Este mare probabilitatea ca noul format de control american asupra livrărilor de arme, odată cu creșterea pierderilor Pentagonului, să devină cauza unei ciocniri militare directă între Rusia și NATO. În mod similar - după presupusa bombardare a două distrugătoare americane în Golful Tonkin - a început războiul SUA din Vietnam.
Supermarket - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2022
Editoriale
În Europa se termină mâncarea. Vinovată este, bineînțeles, Rusia
Washingtonul nu poate să nu ia în calcul o astfel de evoluție a evenimentelor și escaladarea conflictului în afara teatrului de operațiuni ucrainean. Vom menționa că zecile de mii de militari americani nu s-au adunat la picnic în România, Polonia și Țările Baltice. Nu întâmplător, ex-consilierul președintelui american Ronald Reagan Paul Craig Roberts se întreabă: „Având în vedere numărul extraordinar de atacuri sub steag fals efectuate de către Washington, ar trebui să ne așteptăm la încă un atac în Ucraina, care va implica SUA în război împotriva Rusiei?".
Pe de altă parte, după alegerile intermediare în Congresul SUA din 8 noiembrie, transmiterea unor „pachete” mari de asistență militară către regimul de la Kiev ar putea să se complice, să șovăie sau să intre în colaps. Acestea sunt realitățile „orașului strălucitor de pe deal”. Galen Carpenter, cercetător principal la Institutul American Cato menționează: „Păstrarea independenței și integrității teritoriale a Ucrainei cu siguranță nu merită ca Statele Unite să riște un război cu Rusia deținătoare de arme nucleare”. În toate cazurile, Ucraina, total dependentă de asistența militară și economică străină, trebuie să privească treaz către viitorul întunecat: Statele Unite nu vor apăra până la urmă „cvasi-democrația coruptă”, iar Uniunea Europeană este umbra „șefului”.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a amintit miercuri: „Scopul principal al eforturilor distructive ale Occidentului colectiv este, fără îndoială, Rusia - distrugerea economiei sale, a potenţialului militar, lipsirea ei de posibilitatea de a promova o politică externă independentă”. Regimul de la Kiev și Ucraina în ansamblu sunt o armă supusă a SUA și NATO, incluse deliberat pe lista „pierderilor colaterale”.
Putin și Erdogan - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2022
Editoriale
„Jackpotul gazelor”: Prin ce a speriat Europa proiectul ambițios al Rusiei și Turciei
Fluxul de știri
0