Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Noul format al operațiunii speciale: războiul dronelor pe mare

© Sputnik / Виталий Белоусов / Accesați arhiva multimediaDrone
Drone - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2022
Abonare
Atacul combinat asupra Sevastopolului a șaisprezece UAV-uri și drone marine reprezintă un nou nivel de escaladare în războiul proxy al NATO cu Rusia, afirmă analistul Alexandr Hrolenko în editorialul său de astăz.
Atacul combinat asupra Sevastopolului a șaisprezece UAV-uri și drone marine reprezintă un nou nivel de escaladare în războiul proxy al NATO cu Rusia, o derivă evidentă către o confruntare armată directă în afara teatrului ucrainean, fără a ține cont de interesele, trupele sau resursele regimului marionetă de la Kiev.
Acesta este începutul unei noi ere a utilizării în luptă, în multiple domenii, a „olandezilor zburători”, în interacțiune cu aparatele de zbor fără pilot sub comanda sistemelor moderne de dirijare automatizată.
Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, în dimineața zilei de 29 octombrie a fost întreprins un atac terorist asupra navelor Flotei Mării Negre și navelor civile – în radele interioară și exterioară ale bazei Sevastopol. În atacul combinat au fost implicate nouă aparate de zbor fără pilot și șapte drone maritime autonome.
Toate țintele aeriene ale inamicului au fost nimicite operativ de sistemele de apărare aeriană de bord. Patru drone marine au fost distruse pe rada exterioară și trei aparate - pe rada interioară a Sevastopolului de către armamentele navale și forțele aviației maritime ale Flotei Mării Negre.
Au fost avariate ușor traulerul maritim „Ivan Golubeț” și estacada din Golful Sud.
Instituția militară rus a comunicat că de antrenarea militarilor centrului special 73 ucrainean pentru operațiuni maritime și de pregătirea atacului terorist s-au ocupat specialiștii britanici, în orașul Oceakov (regiunea Nikolaev).
Pe 30 octombrie, forțele armate ale Federației Ruse au nimicit Centrul pentru operațiuni speciale din Oceakov în cadrul unui atac aerian. Și totuși, nivelul de organizare al unui atac masiv cu drone maritime și aeriene asupra principalei baze a Flotei Mării Negre se află în afara limitelor tactice și tehnologice ale competenței și capacităților Forțelor Armate ale Ucrainei (FAU).
Chiar și în cadrul NATO, doar câteva țări dispun de drone navale de diversă eficiență - Marea Britanie, SUA, Franța, Turcia. Ucraina nu este membră a acestui club de înaltă tehnologie și nu are operatori pregătiți.
Între timp, de la Oceakov până la Sevastopol, drona maritimă trebuie să parcurgă aproximativ 300 km, apoi să intre în secțiunea de 400 de metri a barajului Golfului Sevastopol, ca să nu mai vorbim de dificultatea de navigare și de desemnare a țintei în îngustul Golf de Sud. În această operațiune multi-domeniu a alianței, cu participarea a 16 aparate de atac și a „coordonatorului” strategic fără pilot RQ-4B Global Hawk, specialiștii FAU au putut juca doar rolul de statiști sau de paravanul în spatele căruia se ascund „eroii” principali.
Nu este întâmplător faptul că ziarul american The New York Times a dezvăluit imediat „isprava” FAU, iar Ministerul de Externe al Rusiei, împreună cu alte instituții competente, elaborează nu mai puțin operativ „pașii practici în legătură cu implicarea specialiștilor britanici în pregătirea atacului terorist”.

Un astfel de ”coridor” nu ne trebuie

Navele atacate ale Flotei Mării Negre asigurau securitatea „culoarului cerealier”, în cadrul inițiativei internaționale privind exportul producției agricole din porturile ucrainene către țările africane care ar suferi chipurile de foame.
În realitate, sute de vase transportatoare de cereale au mers în prospera Europă de Vest, africanilor le-au revenit din proiect doar niște fărâme. Mai mult decât atât, NATO a decis să folosească „coridorul” securizat și navele civile transportatoare de cereale în detrimentul Rusiei.
Cele șapte drone navale ale alianței în rada Sevastopolului sunt dovada acestui fapt. Coordonatele deplasării unuia dintre „olandezii zburători” indică punctul de plecare în zona de securitate a „culoarului cerealier” din Marea Neagră. Repet, Ucraina se află într-un alt mediu tehnologic, iar FAU sunt folosite doar pentru acoperirea atacurilor înalt tehnologice ale Pentagonului și NATO.
Deoarece Federația Rusă s-a retras din acordul „cerealier”, deplasarea în continuare a navelor de marfă în regim de navetă între Odesa și Bosfor va crea un complex de amenințări de escaladare și de aceea este inacceptabilă.
Minele navale ucrainene smulse din ancore plutesc peste tot în Marea Neagră, iar explodarea accidentala a unei nave comerciale Occidentul o va pune cu siguranță pe seama Flotei de la Marea Neagră a Rusiei. Pe de altă parte, fără inspectarea rusească, navele de marfă vor crește transportul de arme și muniții către regimul de la Kiev și vor spori numărul de victime în teatrul de operațiuni ucrainean. Prin urmare, pentru Forțele Armate ale Federației Ruse astăzi sunt la fel de importante măsurile strategice (tehnologia și tactica de contracarare a proiectelor multi-domeniu moderne ale NATO) și acțiunile operative de blocare a „coridorului de securitate” de către Flota Mării Negre (ca variantă - distrugerea infrastructurii portului Odesa).
Depistarea fragmentelor de drone maritime îi va permite Moscovei să ia o decizie echilibrată. Sunt posibile variante aici. Oficiali de la Washington au declarat duminică că SUA nu au oferit sprijin în atacul asupra Sevastopolului și nu au furnizat informații secrete Ucrainei pentru efectuarea acestuia. Însă purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat încă în luna aprilie despre expedierea în Ucraina a dronelor experimentale de suprafață din rezervele marinei americane, pentru soluționarea „diverselor sarcini de apărare de coastă”.
Pentagonul acordă o atenție sporită dezvoltării aparatelor robotizate de suprafață și subacvatice precum Sea Hunter sau Remus, iar Ucraina servește de mult timp drept poligon de testare pentru produsele experimentale NATO și, după cum ne-am convins pe 29 octombrie, pentru testarea concepției americane de operațiuni multi-domeniu (aliații europeni ai SUA sunt cu mult în urmă în această direcție).
Oricum s-ar dezvolta evenimentele în continuare, în teatrul maritim al operațiunii militare speciale sâmbătă a fost deschisă o nouă eră a utilizării în lupta multi-domeniu a „olandezilor zburători”, în interacțiune cu aparatele de zbor fără pilot - sub comanda sistemelor moderne de dirijare automată.
Trebuie să fim pregătiți pentru continuarea operațiunilor similare ale NATO ”sub steag străin”. Dronele și aparatele de spionaj ale alianței (inclusiv sateliții) nu trebuie să lucreze în teatrul ucrainean al acțiunilor de luptă.
Presupun că aparatele americane de recunoaștere strategică RQ-4B Global Hawk și altele din apropierea zonei operațiunii militare speciale pot deveni ținte legitime pentru sistemele rusești de apărare aeriană, dacă apariția lor va „coincide” cu atacurile sistemelor fără pilot de producție NATO.
Rusiei pur și simplu nu i s-a lăsat de ales. NATO se ocupă de „ucrainizarea” treptată a întregii Europe de Est și încearcă complet neîndemânatic să „controleze” deriva către cel de-al treilea război mondial.
Indignarea președintelui american Joe Biden și a secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, în legătură cu retragerea Federației Ruse din „acordul cerealier” este absolut semnificativă, Moscova i-a stricat planurile alianței. Atacurile cu drone în Marea Baltică (explozia la Nord Stream) și în rada Sevastopolului sunt verigi ale aceleiași strategii a Pentagonului și a NATO. Însă nu poți pur și simplu să ieși, altfel, într-o perspectivă medie, vom vedea noi atacuri ale alianței pe întreg perimetrul granițelor maritime ale Rusiei („sub steag fals” sau fără - nu contează).
Trebuie reamintit cu toată severitatea despre inevitabilitatea răzbunării împotriva agresorilor, iar în această privință Statul Major rus are o gamă largă de opțiuni și instrumente de convingere.
Obiectiv, crește probabilitatea unei ciocniri militare directe între NATO și Rusia. Marea Britanie visează din nou să cucerească Crimeea rusă. În Congresul SUA se fac declarații despre necesitatea de a distruge Rusia „cu orice preț”, deoarece este „o țară ortodoxă care împărtășește valori tradiționale”. Grupul de portavioane al Marinei SUA, în frunte cu portavionul nuclear USS Gerald Ford, se îndreaptă spre Europa, deși în apele europene se află deja un grup de atac în frunte cu portavionul american USS George Bush.
Chiar și fostul președinte american Donald Trump își califică astăzi țara drept un „rău” și consideră că actualul președinte, Joe Biden, merită „scaunul electric”. Acesta din urmă ar avea rost să fie discutată la ONU.
Fluxul de știri
0