Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Europarlamentar român critică regimul de la Chișinău

Maria Grapini - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Europarlamentarul român Maria Grapini a ”dat de pământ” cu președintele Maia Sandu și cu guvernarea de la Chișinău, catalogându-le ca o mare dezamăgire.
BUCUREȘTI, 1 nov - Sputnik. Europarlamentarul român Maria Grapini, prezentă la Chișinău cu ocazia reuniunii Comitetului parlamentar de asociere între UE și Republica Moldova, a emis o serie de critici dure la adresa președintelui Maia Sandu, guvernului Gavriliță și majorității parlamentare care susține guvernul din legislativ.
Prezentă la o emisiune tv, Maria Grapini a criticat minciunile oficiale care vin spre Parlamentul European și spre Comisia Europeană dinspre autoritățile de la Chișinău, dar și lipsa de maturitate a acestora.
Grapini s-a declarat „amuzată” de un decret prezidențial al Maiei Sandu care organizând un ”consiliu consultativ”, din care făceau parte doar autoritățile prezidențiale, guvernamentale și parlamentare. Incompetență sau rea-voință?, s-a întrebat Maria Grapini.
De altfel, Grapini a remarcat în discuțiile sale cu societatea civilă din Republica Moldova, că tot mai mulți membri ai ei sunt dezamăgiți, după ce au susținut, pe Maia Sandu și guvernul Gavriliță, principala dezamăgire fiind legată de incapacitatea sau chiar refuzul autorităților guvernamentale de a comunica cu societatea civilă.
Guvernanții Republicii Moldova, atrage atenția Grapini, ”ascund gunoiul sub preș” atunci când comunică cu Comisia Europeană și cu Parlamentul European, prezentând rapoarte ”roz”, uneori ”exagerat de bune”, probabil de frica că nu vor mai primi ajutoare.
De altfel, a spus europarlamentarul român, principalul impediment pentru accesul la banii europeni în Republica Moldova este reprezentat de guvernanți, nivelul der atragere al fondurilor europene fiind de doar 40%. Aceasta, atrage atenția Grapini, nu se datorează lipsei unor proiecte bune, ci piedicilor puse de autoritățile moldovenești.
Grapini a criticat și decizia autorităților de la Chișinău, de a exclude un partid parlamentar, partidul Șor, de la întâlnirea cu comisia europarlamentarilor, considerându- o un deficit grav de democrație. Europarlamentarul român a vorbit și despre deplina legitimitate a manifestațiilor antiguvernamentale ce se desfășoară la Chișinău.
Grapini a avut declarații curajoase și cu privire la proasta implicare a Uniunii Europene în criza din Ucraina. Sancțiunile, atrage atenția Grapini, s-au întors contra UE, cu efecte grave economice și sociale, iar soluția este tocmai renunțarea la politicile de sancțiuni și găsirea cât mai urgentă a căilor pentru negocierile de pace.
Fluxul de știri
0