Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Coreea de Sud și SUA încep exerciții aeriene comune masive

© AP Photo / South Korea Defense MinistryAvioanele de vânătoare F-15K ale Forțelor Armate ale Coreei de Sud și avioanele de vânătoare F-16 ale forțelor Armate ale SUA, la un exercițiu militar comun în coreea de Sud.
Avioanele de vânătoare F-15K ale Forțelor Armate ale Coreei de Sud și avioanele de vânătoare  F-16 ale forțelor Armate ale SUA, la un exercițiu militar comun în coreea de Sud.   - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Coreea de Sud și SUA au început luni primele lor exerciții aeriene importante din ultimii aproape cinci ani.
BUCUREŞTI, 1 nov – Sputnik, Doina Crainic. Exercițiile, care implică peste 240 de avioane de război, se desfăşoară într-un moment de tensiuni crescute cu Coreea de Nord, pe fondul temerilor că Phenianul ar putea testa o altă armă nucleară.
Exercițiul „Vigilant Storm” va dura toată ziua de vineri și va implica desfășurarea a aproximativ 140 de avioane sud-coreene, inclusiv avioane de luptă Stealth F-35A de ultimă generație, precum și avioane F-15K și KF-16, potrivit RT.
Între timp, SUA au trimis aproximativ 100 de aeronave, inclusiv avioane de luptă F-35B și o serie de avioane de război electronice și de tip cisternă, precum și avioane de recunoaștere la mare altitudine U-2. La manevre va participa și Australia, care a desfăşurat o aeronavă cisternă KC-30A.
Coreea de Sud și SUA vor efectua aproximativ 1.600 de misiuni, ceea ce va fi „cel mai mare număr pentru acest eveniment anual”, potrivit Forțelor Aeriene din SUA. În acelaşi timp, Forța aeriană din Coreea de Sud a menționat că cele două părți „vor consolida capacitățile operaționale și tactice” pentru a „descuraja și răspunde la provocările nord-coreene”.
Astfel de exerciții comune au fost organizate pentru prima dată în 2015 și au fost apoi numite „Vigilant Ace”. Cu toate acestea, au fost suspendate în 2018 în contextul în care administraţia fostului președinte sud-coreean Moon Jae-in a încercat să îmbunătățească legăturile cu Coreea de Nord.
Exercițiile aeriene ale Coreei de Sud şi SUA vin pe fondul îngrijorărilor Washingtonului că Phenianul ar putea efectua un alt test nuclear, după ce forțele nucleare ale Coreei de Nord au anunţat recent că au finalizat cu succes o încărcare simulată de focoase tactice, într-un siloz ascuns. De asemenea, în ultimele săptămâni, Coreea de Nord a efectuat o serie de teste de arme implicând lansări de rachete balistice.
În acest context, SUA, Coreea de Sud și Japonia au avertizat Coreea de Nord că se va confrunta cu un răspuns „inegalabil” dacă va testa o altă armă nucleară. Ultima dată când a detonat o bombă atomică a fost în septembrie 2017.
Pe de altă parte Phenianul a condamnat exercițiile comune, descriindu-le drept o repetiție pentru o invazie și o dovadă că Washingtonul și Seulul urmăresc politici ostile. Phenianul susține că orice exerciții militare în jurul peninsulei coreene implicând SUA reprezintă o amenințare la adresa securității sale.
Fluxul de știri
0