Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Protest la Chișinău: Altercații, rețineri și ouă aruncate spre Poliție

© Sputnik / Rodion ProcaMascați la protestul de astăzi din Capitală
Mascați la protestul de astăzi din Capitală - Sputnik Moldova, 1920, 30.10.2022
Abonare
A șaptea duminică de proteste antiguvernamentale de la Chișinău s-a transformat din nou în ciocniri cu poliția.
CHIȘINĂU, 30 oct - Sputnik. Un alt protest antiguvernamental în masă are astăzi loc în centrul Capitalei, unde sunt prezenți mii de oameni veniți din mai multe raioane ale țării.
Înainte de a se începe protestul, Poliția a anunțat că escortat la Inspectorat pentru audieri și documentare un grup de 40 de persoane care ar fi venit la întrunirea din centrul Chișinăului cu scop de destabilizare și racolarea tinerilor cu constituție atletică.
Totodată, în jurul orei 13:00, Poliția Republicii Moldova anunță că femeia de 48 de ani, care făcea parte din grupul de persoane care se deplasa spre municipiul Chișinău cu un autocar, ar fi lovită mortal de o mașină.
„Autocarul s-a oprit pe acostament, iar o femeie de 48 de ani, din Edineț, care făcea parte din grupul de persoane din autocar, încercând să traverseze neregulamentar strada a fost tamponată mortal de un automobil de marcă Mazda”, anunță Poliția
Ulterior, oamenii legii au anunțat că datorită intervenției rapide a medicilor de la urgență și a resuscitării, femeia a fost readusă la viață.
„Aceasta a fost preluată de medici și la moment se luptă pentru salvarea ei”, informează Poliția Republicii Moldova.
Între timp, în mai multe locații din Capitală mulțimea treptat a început să se adune pentru a merge împreună să protesteze în Piața Marii Adunări Naționale. Polițiștii au verificat lucrurile personale ale oamenilor veniți la protestul antiguvernamental.
O coloană de protestatari a început să se formeze în apropierea pieței din fața Academiei de Științe. Totodată, cordonul de poliție a înființat un cordon, blocând accesul protestatarilor pe bulevardul central al Chișinăului, care duce la Piața Marii Adunări Naționale. Oamenii legii au recomandat organizatorilor să se deplaseze împreună cu protestatarii pe strada București pentru a nu admite altercații cu alte grupuri de persoane care au activități pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt.
Totuși, protestatarii au continuat drumul spre PMNA și s-au pornit altercațiile cu poliția. Oamenii legii au format un cordon și nu le-a permis oamenilor să înainteze spre centru. Între timp oamenii au scandat: „Rușine!”, „Nu arbitrariului!”, „Jos Maia Sandu!” și „Jos provocatorii!”.
„Ne interziceți să ne exercităm dreptul constituțional”, a spus deputatul Diana Caraman.
Ulterior, oamenii legii au reținut mai multe persoane printre care și președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, și primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu.
"28 de persoane care au fost agresive în timpul întrunirii, destabilizând situația, au fost scoase din mulțime și conduse la Inspectoratul de poliție pentru documentare", a scris Poliția pe Telegram.
Partidul Șor a numit reținerile „un abuz fără precedent”.
Liderii protestului de astăzi au fost reținuți fără nicio explicație de forțele de ordine. Printre ei se numără președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, vicepreședintele raionului Orhei, Victor Perțu, primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu, precum și consilierul municipal Valerii Klimenko. Cel din urmă, din cauza abuzurilor poliției, a suferit un atac de cord. Pentru a-i acorda primul ajutor, la Inspectoratul de Poliție a fost chemată o ambulanță. Deocamdată, nu se cunoaște în ce stare este alesul municipal.
Potrivit reprezentanților Partidului „ȘOR”, reținerile s-au produs la ordinul direct al șefului poliției municipale, Marin Garaz, imediat după ce liderii manifestației de astăzi le-au cerut polițiștilor, care s-au baricadat la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare și strada Tighina, să-i lase pe protestatari să-și continue drumul spre PMAN.
Organizatorii manifestației antiguvernamentale le-au comunicat reprezentanților MAI că au autorizație să se deplaseze pe bulevardul central al orașului, deoarece au notificat Primăria, așa cum prevede legislația, despre intențiile lor. În plus, el le-a cerut comandanților din poliție să prezinte un act care să justifice acțiunile forțelor de ordine. În loc să prezinte acest document, șeful poliției municipale a dispus reținerea lor.
"Suntem nevoiți să afirmăm că în Moldova nu există deloc democrație. Moldova nu mai este un stat de drept. După nelegiuirea de astăzi, după ce poliția nu a lăsat oamenii să intre în piață, unde ei sunt cei care fac decizii importante pentru țară”, a spus deputatul Vadim Fotescu.
Ulterior, el a spus că consilierul municipal Chișinău Valerii Klimenko a avut un infarct și a fost dus la spital.
Și liderul Partidului Șor, Ilan Șor, a vorbit cu protestatarii, ca de fiecare dată printr-o conferință de presă.
"Maia Sandu și conducerea PAS și-au pierdut mințile și duc țara la pierzanie. Declarația a fost făcută în fața zecilor de mii de protestatari din centrul Capitalei.", a spus Șor.
Potrivit partidului Șor, la protest au participat peste 65 de mii de oameni. Următorul protest va avea loc duminică, 6 octombrie. Protestul s-a încheiat cu interpretarea imnului național al Moldovei.
A șaptea duminică de protest în Capitală - Sputnik Moldova, 1920, 30.10.2022
Politică
A șaptea duminică de protest în Capitală - LIVE
Fluxul de știri
0