Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Un fost angajat al Casei Albe a povestit cum Putin a demontat planurile SUA pentru Crimeea

© Sputnik / Vyacheslav KiselyovBaza navală a Flotei Mării Negre din Sevastopol
Baza navală a Flotei Mării Negre din Sevastopol - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2022
Abonare
Fostul angajat al Casei Albe Roberts: Putin a împiedicat planul SUA de a priva Rusia de acces mare în sudul țării
CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin a reușit să demonteze planul SUA de a priva țara de acces la Marea Neagră și la Marea Mediterană, a scris pe site-ul său Paul Craig Roberts, fost angajat al Casei Albe în timpul administrației Ronald Reagan.
Oficialul american a amintit că până în 2014, Moscova a închiriat baze navale în Crimeea. În opinia sa, liderul rus a prevăzut pericolul care a amenințat interesele țării după lovitura de stat de la Kiev.
„Putin a fost suficient de vigilent pentru a realiza că noul guvern marionetă al SUA din Ucraina va anula contractul de închiriere, privând astfel Rusia de acces la Marea Neagră și prin aceasta la Marea Mediterană”, a spus Roberts.
El a menționat că Putin a făcut ceea ce trebuia să facă, acceptând să primească Crimeea și Sevastopolul ca parte a Rusiei după referendumurile organizate acolo.
"Nouăzeci și șapte la sută dintre locuitorii Crimeei au votat pentru reunificarea cu Rusia. Putin a acceptat cererea peninsulei", se arată în publicație.
După prăbușirea URSS, flota Mării Negre a rămas parte a Forțelor Armate Ruse, în ciuda pretențiilor autorităților de la Kiev.
Problema a fost soluționată în cele din urmă în 1997, în cadrul „Marelui Tratat” de prietenie și cooperare, care a fost semnat de președintele Boris Elțin și omologul său ucrainean Leonid Kucima.
Printre altele, acordul a inclus trei documente care reglementează parametrii împărțirii Flotei Mării Negre, condițiile pentru staționarea acesteia pe teritoriul Crimeei și aspecte financiare legate de staționare.
În 2010, președinții Rusiei și Ucrainei au semnat acordurile de la Harkov pentru a prelungi închirierea bazelor pentru navele Flotei Mării Negre din Crimeea pe un termen de 25 de ani, începând cu 2017.
După revenirea Crimeei în componența Rusiei în 2014, Moscova a anunțat încetarea tuturor celor patru acorduri.
Здание Министерства иностранных дел РФ и Водовзводная башня Московского Кремля - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2022
Rusia
SUA utilizează obiecte civile din spațiu în scopuri militare, spune Moscova
Fluxul de știri
0