Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin a luat partea Guvernului Moldovei la negocierile acestuia cu Gazprom

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин принял участие в заседании Международного дискуссионного клуба "Валдай"
Президент РФ В. Путин принял участие в заседании Международного дискуссионного клуба Валдай - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2022
Abonare
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a spus că el a susținut condițiile înaintate de Guvernul Moldovei în cadrul negocierilor purtate cu Gazprom privind prețul gazelor naturale livrate țării noastre.
Vladimir Putin a participat joi, 27 octombrie, la ședința plenară a Clubului Internațional de Discuții Valdai, în cadrul cărora deputatul moldovean Constantin Starâș i-a adresat o întrebare cu privire la deficitul de energie electrică din Republica Moldova și livrările de gaz din Rusia. La care Putin a spus că nu cunoaște de ce există deficit de curent electric la Chișinău: “Ați spus că lumina s-a stins în Chișinău. Nu este clar de ce s-a stins. În mod sigur noi nu avem în asta nicio implicare. De ce spun asta? Pentru că întotdeauna, de toate relele este învinuită Rusia”.
Dar, a precizat Putin, el, președintele Federației Ruse, a susținut partea moldovenească în negocierile purtate de aceasta cu Gazprom privind prețul gazelor rusești livrate țării noastre.
“Vreau să vă informez și ceea ce eu am să spun este, cum se spune, adevărul curat. Când noi am purtat negocieri cu reprezentanții Guvernului Moldovei cu privire la livrările de gaze, cu privire la prețurile la gaze, Gazprim a adoptat o poziție pragmatică, de piață în chestiunea contractului cu Moldova de livrare a gazului. Partea moldovenească nu a fost de acord cu poziția Gazprom și a insistat să aibă prețuri preferințiale. Gazprom s-a împotrivit. După care domnul Miller (directorul concernului Gazprom) m-a contacta, mi-a prezentat poziția și a spus că consideră că punctul său de vede este corect. Eu l-am rugat să dea dovadă de înțelegere în raport cu partea moldovenească având în vedere posibilitățile economice și financiare a statului moldovenesc. I-am spus de ce prețurile, care sunt corect din punctul de vedere a economiei de piață, dar prea mari pentru Moldova, dacă ei nu au să poată să plătească... ce sens are... el nu a fost prea de acord cu mine, dar a ținut cont de părerea mea. Gazprom a dat dovadă de înțelegere în raport cu Guvernul Moldovei și a încheiat contractul de livrare a gazelor în condițiile înaintate de partea moldovenească, în condițiile înaintate de partea moldovenească, de Guvernul moldovean”, a declarat Vladimir Putin.
Putin a spus că nu vrea să intre în detaliile acestui caz, legate de datorii, plățile curente, preplăți, dar a precizat că, în general, “după parametri de prețuri, am acceptat în totalitate condițiile puse de partea moldovenească”.
În final, el a menționat că pentru a avea gaz trebuie efectuate plățile. “Dar, trebuie de plătit, desigur. Lucrul acesta este evident. De ce s-a ajuns să nu fie lumină în Moldova? Scuzați, dar aceasta deja nu este problema noastră”, a conchis președintele rus.
Amintim că Vladimir Putin a participat la discuțiile din cadrul clubului Valdai. Anul acesta întrunirea clubului a avut loc în perioada 24-27 octombrie, la Moscova. Tema întrunirii din 2022 a fost „Lumea după hegemonie: echitate și securitate pentru toți”.
Vladimjir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2022
Rusia
Nimeni nu poate dicta Rusiei ce fel de societate să construiască, a spus Putin
Fluxul de știri
0