Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Geoană a luat-o spre ”naționalism”, după modelul șefului SRI

© FacebookMircea Geoană
Mircea Geoană - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2022
Abonare
Inflație de ”naționaliști” în politica românească. După un discurs orientat ”patriotic” al șefului SRI Eduard Hellvig, este rândul lui Mircea Geoană să descopere nevoia ”primenirii ideii naționale”
UCUREȘTI, 28 oct - Sputnik, Marius Holdean. Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO și posibil candidat la prezidențiale, a vorbit despre „primenirea ideii naționale” și a criticat lașitatea de a negocia cu „partenerii” în cadrul unui discurs ținut în fața studenților de la Academia de Studii Economice.
Astfel, Geoană le-a vorbit tinerilor despre „ideea națională” și despre un nou „proiect național”.
Geoană, care este vehiculat ca potențial candidat la prezidențiale, a criticat lașitatea de a nu fi negociat mai ferm „cu partenerii noștri occidentali”.
El a spus că o parte a problemei este „absența curajului politic și intelectual de a adopta, negocia sau impune soluții în co-design cu parteneri noștri occidentali”. Și că această economie după dictare ”a condus la perpetuarea asimetriei de putere politică și economică de astăzi”.
În continuarea discursului rostit joi pentru stidenții ASE, ținut însă de la Bruxelles, Geoană a făcut apel la „un radicalism pozitiv și sănătos. Primenirea ideii naționale este obligația fiecărei generații și a fiecăruia dintre noi”.
Geoană a criticat faptul că „am ignorat specificul cultural și nevoile particulare de dezvoltare ale României. One size fits all (o măsură universală) nu a funcționat și nu va funcționa niciodată. Nepriceperea, timiditatea sau neputința intelectuală și politică de a veni cu o contra-propunere coerentă au anulat capacitatea de negociere și influențarea deciziilor care ne priveau. Iar de-aici, rezultatul: grefa occidentală a reușit în prea puține locuri ale realităților românești, conducând astăzi la un sentiment larg răspândit de a fi „cetățeni de mâna a doua” în Europa, ușor exploatabilă politic de curentele antieuropene în creștere”.
Discursul său amintește de o linie de argumentație similară folosităde șeful SRI, Eduard Hellvig, într-un discurs ținut recent la Cluj.
Fluxul de știri
0