Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Politico: SUA vor accelera modernizarea armelor nucleare în Europa

© AFP 2024 / ERIK KENNEYÎncărcarea armelor la bordul unei nave marine americane
Încărcarea armelor la bordul unei nave marine americane - Sputnik Moldova, 1920, 27.10.2022
Abonare
SUA au accelerat livrarea de bombe nucleare neghidate modernizate B61-12 către bazele NATO din Europa, a relatat miercuri Politico, citând două persoane familiarizate cu chestiunea.
BUCUREŞTI, 27 oct – Sputnik. Potrivit relatării, schimbarea care fusese planificată inițial pentru primăvara viitoare este acum programată pentru decembrie.
S-a relatat că oficialii americani au transmis ştirea aliaților NATO în timpul unei întâlniri cu ușile închise la Bruxelles, Belgia, luna aceasta.
Într-un comentariu prin e-mail trimis Politico, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder a refuzat să ofere detaliile despre arsenalul nuclear al SUA, dar a spus că înlocuirea bombelor B61 de generație mai veche cu versiunea B61-12 face „parte dintr-o planificare de durată și din efortul de modernizare programat.”
„În niciun fel nu este legată de evenimentele actuale din Ucraina și nu a fost accelerată în niciun fel”, a adăugat Ryder, potrivit RT.
B61 sunt o serie de bombe nucleare dezvoltate inițial în anii '60. Versiunea modernizată este echipată cu un kit modern pentru o precizie mai mare, potrivit Departamentului de Energie al SUA. Arma este proiectată pentru a fi transportată de o serie de aeronave occidentale, printre care de bombardierele B-2 și B-21, precum și de F-15, F-16, F-35 și Tornado Jet Fighters.
Ştirea vine în condițiile în care Occidentul și Moscova s-au acuzat reciproc că au creat tensiuni nucleare pe fondul conflictului dintre Rusia şi Ucraina.
Pe 17 octombrie, NATO a dat startul exercițiului nuclear anual Steadfast Noon, care se desfășoară până la 30 octombrie și implică până la 60 de aeronave, inclusiv bombardiere B-52 cu rază lungă de acțiune. Miercuri, armata americană și Marina au testat o rachetă ca parte a programului lor Arma hipersonică cu rază lungă de acţiune (LRHW).
În acelaşi timp, președintele rus Vladimir Putin a supravegheat miercuri un exercițiu cu rachete balistice de amploare, în timpul căruia forțele strategice ale țării au simulat un atac nuclear ca răspuns.
Fluxul de știri
0