Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon: Autoritățile Republicii Moldova pot permite în orice moment trupe NATO în țară

© Sputnik / OsmatescoDodon
Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 26.10.2022
Abonare
Fostul președinte al Republicii Moldova a spus ce instrumente legale are actuala conducere pentru a aduce trupe străine în țară.
CHIȘINĂU, 26 oct – Sputnik. Statutul de neutralitate prescris în Constituția Republicii Moldova nu va împiedica actuala guvernare să aducă trupe NATO în țară, există oportunități legale în acest sens, a declarat fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, într-un interviu acordat pentru RIA Novosti.
Potrivit acestuia, actuala guvernare de la Chișinău pot folosi cu ajutorul Curții Constituționale să permită forțelor străine să intervină în țară.
„Despre neutralitate în Constituție există un punct foarte important. În 2016-2017, Curtea Constituțională a Moldovei a adoptat o hotărâre potrivit căreia statutul de neutralitate nu joacă nici un rol. Se spune că dacă guvernul consideră că este necesar ca să intervină unele forțe străine pentru a rezolva problemele de securitate, atunci acest lucru se poate face indiferent de statutul de neutralitate. O astfel de decizie a Curții Constituționale există, este în vigoare și nimeni nu a anulat-o”, a explicat Dodon.
Potrivit acestuia, dacă autoritățile vor să profite de acest scenariu, atunci lor le este mai ușor să se adreseze Curții Constituționale, decât să demareze procedura de revizuire a Constituției.
„Dacă vor să urmeze acest scenariu pentru a trimite trupe din NATO sau din alte țări în Moldova, o vor face prin Curtea Constituțională, și nu prin schimbarea Constituției”, a precizat Dodon.
În plus, partidul de guvernământ nu va avea suficiente voturi în parlament pentru a schimba Constituția, a subliniat fostul președinte al Republicii Moldova.
„Ei înțeleg doar că oamenii vor fi categoric împotriva. În acest caz, nemulțumirile socio-economice care sunt acum în țară vor fi completate de această invazie a trupelor străine, iar atunci autoritățile vor avea ore numărate”, a mai spus fostul președintele.
Republica Moldova este o țară neutră, iar neutralitatea este prevăzută în Constituția țării. Din 1994, Moldova cooperează cu NATO în cadrul unui plan individual de parteneriat. Judecând după sondajele de opinie efectuate anterior în republică, majoritatea populației țării se opune intrării acesteia în NATO.
Compania Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2022
Editoriale
Raket moldovenesc sau ce înseamnă creditul de stat pentru ”Moldovagaz”
Fluxul de știri
0