Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA sunt la un pas de furtuna perfectă cu desfășurarea de trupe în România - Vučić

© AP Photo / Rahmat GulInfanteriști americani
Infanteriști americani  - Sputnik Moldova, 1920, 24.10.2022
Abonare
Președintele serbiei, Aleksandar Vučić, a spus că recenta amplasare a unei divizii NATO în România constituie „furtună perfectă”.
CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik. Desfășurarea Diviziei 101 Aeropurtate a Forțelor Terestre ale SUA în România, în apropierea graniței cu Ucraina, aduce mai aproape o agravare bruscă a situației, care poate fi numită o furtună perfectă, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic, relatează RIA Novosti cu referire la Agenția TANJUG.
"Ne apropiem de ceea ce am numit furtuna perfectă la ultima ședință. <...> Este suficient să te uiți la forțele cu care Rusia intră acum în Ucraina. Când vezi că americanii și-au trimis absolut cea mai bună unitate <...>, au adus-o în România, la câțiva kilometri de granița cu Ucraina, atunci vă devine clar ce ne așteaptă, dacă se va ajunge la o ciocnire directă sau nu”, a spus liderul statului sârb.
Potrivit lui Vučić, părțile s-au situat pe poziții opuse și nimeni nu intenționează să cedeze.
„Și mie nu mi-e clar cum vor evolua evenimentele în continuare și cum acestea vor afecta țara noastră”, a adăugat liderul sârb.
Cu o zi înainte, CBS a relatat că Statele Unite au desfășurat Divizia 101 Aeropurtată „Screaming Eagles” în România pentru a participa la exerciții militare. Comandantul unității și-a declarat disponibilitatea, dacă va fi necesar, de a intra pe teritoriul Ucrainei, contrar asigurărilor Casei Albe că personalul militar american nu va lua parte la ostilitățile din țară. Potrivit CBS, divizia este un grup de infanterie ușoară cu un număr total de 4,7 mii de soldați.
Autoritățile americane au subliniat în mod repetat că soldații american nu vor lua parte la ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei. Anterior, ambasadorul SUA la NATO, Julian Smith, a confirmat că NATO nu ar trebui să participe direct la conflictul din Ucraina, iar această abordare rămâne neschimbată.
Militari americani și tehnică militară care se îndreaptă spre România - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2022
Internațional
Divizia 101 aeropurtată, elită a armatei americane a sosit în România
Fluxul de știri
0