Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Spînu spune când și cine va fi deconectat de la rețeaua de curent electric

© Sputnik / Mihai CarausАндрей Спыну
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 24.10.2022
Abonare
Andrei Spînu admite că în republica Moldova ar putea avea loc deconectări ale energiei electrice din cauza deficitului provocat de acțiunile armate din Ucraina.
CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, spune că începând de astăzi, “din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, țara noastră va avea un deficit de energie electrică. Contractele comerciale semnate de SA Energocom nu vor acoperi tot consumul între orele 07:00 și 23:00”.
Spînu afirmă pe canalul său de telegram că oamenii trebuie ă economisească curentul electric dacă vor să nu urmeze deconectările:
“Între aceste ore, în zilele următoare trebuie să facem tot posibilul să economisim cât mai mult. Fiecare dintre noi poate să ajute. Dacă vom acționat solidar și responsabil nu va fi nevoie să deconectăm pe nimeni. Mă adresez antreprenorilor și mediului de afaceri: deconectați iluminatul publicitar sau decorativ, schimbați orele de producere, utilizați generatoarele individuale acolo unde este posibil. Fiecare dintre Dvs., așa cum ați construit afacerea, așa puteți acum contribui ca să trecem cu bine de această perioadă”.
Spînu promite luni nu vor fi efectuate deconectări de curent electric, dar nu spune nimic ce va urma în următoarele zile:
1.
Mâine, nu sunt planificate deconectări. Ce vom face la Guvern:
2.
În zilele următoare vom identifica și semna contracte de livrare a energiei electrice cu alți furnizori;
3.
MoldovaGaz a alocat mai mult gaz pentru MGRES (Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan) pentru ziua de mâine și vom identifica resurse și pentru zilele următoare;
4.
Vom adopta măsuri de economisire a energiei electrice.
Fluxul de știri
0