Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

România - Kosovo: fotbal cu consecințe geopolitice

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaKosovo
Kosovo - Sputnik Moldova, 1920, 24.10.2022
Abonare
Un meci cu grave consecințe geopolitice. Echipa Națională a României va juca pentru calificarea în CE de Fotbal din 2024 cu echipa ”națională” a Kosovo, stat nerecunoscut de către România. Care sunt semnificațiile politice ale un astfel de meci de fotbal?
BUCUREȘTI- 24 oct - Sputnik. Federația Română de Fotbal (FRF) a primit aprobarea Guvernului României, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, pentru ca echipa națională de fotbal a României să poată juca meciurile cu Kosovo, stat pe care România nu îl recunoaște.
Într-un răspuns transmis pentru GSP, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) susține că participarea la astfel de competiții sportive „nu implică și nu poate avea ca efect recunoașterea de către Romania a statalităţii Kosovo.” În opinia diplomaților români, echipele naționale de fotbal, ca și federațiile de fotbal, țin de sfera societății civile, a organizațiilor non-guvernamentale, interne sau internaționale, deci nu ar trebui să fie tratate cu aceeași gravitate ca problemele ce țin de diplomație.
De asemenea, diplomații români au transmis că ”MAE va acționa potrivit competențelor sale pentru a sprijini participarea echipei României în condiții care să nu interfereze cu poziția națională față de statutul provinciei Kosovo, poziție care rămâne neschimbată, şi în acord cu normele de organizare ale competiției respective.”
Militari americani și tehnică militară care se îndreaptă spre România - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2022
Internațional
Divizia 101 aeropurtată, elită a armatei americane a sosit în România
România, dar și mai multe state ale lumii, inclusiv mai multe state din Uniunea Europeană, nu recunosc independența regiunii separatiste Kosovo din Serbia. Însă autoritățile de la Belgrad au acuzat în repetate rânduri, mai ales în contextul de după agravarea crizei din Ucraina, că există presiuni și chiar forme de șantaj politic și economic care să forțeze recunoașterea Kosovo și aderarea regiunii separatiste la Uniunea Europeană înaintea Serbiei.
Mașină blindată - imagine simbol   - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2022
Internațional
Blindatele franceze intră în România
Fluxul de știri
0